Islamic Relief adalah 20 Terbaik di dalam senarai 500 NGO terunggul di seluruh dunia

Senarai tahunan ini telah dikumpulkan oleh NGO Advisor, sebuah organisasi media bebas yang komited dalam menonjolkan inovasi, impak dan urus tadbir di dalam sektor bukan berasaskan keuntungan.

Organisasi yang berpangkalan di Geneva, Switzerland itu mengatakan bahawa setiap penarafan tersebut diperuntukkan berdasarkan kombinasi analisis kuantitatif berasaskan bukti dan kajian kualitatif yang menyeluruh”.

Di dalam sebuah kenyataan, Penasihat NGO telah mengatakan: “Dikenali sebagai Ivy League di dalam dunia bukan berasaskan keuntungan, 500 Teratas menarafkan NGO untuk menunjukkan amalan terbaik dan idea terbaru dalam sektor tersebut. Penarafan NGO tahun ini lebih berpengaruh, lebih berkuasa, dan lebih inovatif dari tahun-tahun sebelumnya.”

Islamic Relief telah dinilai dalam tiga bidang berkaitan impak, inovasi dan tadbir urus di dalam kategori Kanak-Kanak & Belia, Pemerkasaan Ekonomi, Kecemasan – Krisis, Pelarian, Penginapan; dan Keadilan Sosial. Badan kebajikan bantuan kemanusiaan ini telah melonjak enam anak tangga dari penarafannya di tempat ke-26 tahun lalu.

Imran Madden, Pengarah Islamic Relief UK, berkata:

“Ini adalah pencapaian yang memberangsangkan dan merupakan satu bentuk penghargaan kepada kerja keras yang telah dilakukan oleh staf dan sukarelawan kami di serata dunia. Kami beroperasi di 40 negara seluruh dunia dan membekalkan bantuan kepada sesiapa pun yang memerlukan kami, tanpa mengira bangsa, agama atau jantina, selaras dengan ajaran Islam berkenaan nilai setiap nyawa manusia.

“Sewaktu kami bermula 33 tahun yang lalu, kami telah terlibat dengan bantuan bencana dan kecemasan, tetapi sejak beberapa tahun yang lalu kami telah meluaskan sayap di dalam bidang pembangunan mampan untuk membekalkan air, makanan, tempat tinggal, penjagaan kesihatan dan pendidikan dalam membantu orang ramai mendapatkan pekerjaan, membuka perniagaan dan menyara keluarga mereka dan juga komuniti setempat.”

Hanya dua organisasi berpangkalan di UK lain yang tersenarai di dalam 20 NGO Terbaik iaitu Oxfam (7) dan Save The Children (11).

Disiarkan di dalam: Berita Terkini, Siaran Akhbar pada Selasa, 31 Jan, 2017

Sumber: Islamic Relief UK