IRM Menangi Hati Orang Awam

BAYAN LEPAS, 16 Sep 2018 – Hari Malaysia 2018 disambut dengan Tazkirah berserta ‘busking’ (Tazking) oleh Islamic Relief Malaysia (IRM) bersama Afad Raihan & Friends dalam usaha mengajak orang ramai untuk terus berbakti kepada mereka yang memerlukan.

 

Busking yang dimulakan dengan alunan lagu-lagu memperingati keperihan manusia sama ada di dalam atau luar negara sekaligus menarik minat orang awam untuk terus menyumbang ke arah kebaikan.

 

Selain menghiburkan orang awam yang memberi sokongan terhadap acara itu, IRM turut berkesempatan untuk berkongsi pengalaman dengan mesej-mesej kemanusiaan yang menyedarkan masyarakat bahawa situasi kecemasan berlaku di mana sahaja dan memerlukan belas ihsan serta bantuan orang ramai.

 

Nurdahlia Omar, antara penonton yang turut berada dalam acara busking berpendapat bahawa langkah yang diambil oleh pihak IRM merupakan satu inisiatif baharu dan memberi kelainan kepada dunia kemanusiaan memandangkan ia sekaligus meningkatkan tahap kesedaran berkenaan isu kemanusiaan di serata dunia.

 

“Saya rasa ini adalah satu inisiatif yang baik dan perlu diteruskan kerana secara tidak langsung pelancong sama ada dalam atau luar negara boleh tahu isu kemanusiaan yang berlaku di dunia,” katanya ketika ditemui.

 

Pada masa yang sama, program bersempena dengan Hari Malaysia 2018 ini bukan sahaja mendapat sokongan rakyat Malaysia malah pelancong asing yang turut memberi sumbangan demi mengurangkan bebanan yang ditanggung oleh mereka yang memerlukan.