Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Bantuan Kecemasan Pelarian di Ethiopia

Dariku Untukmu...Setitis Harapan

Konflik di antara etnik Oromo dan komuniti Somalia di Ethiopia berlaku ketika kemarau melanda negara itu kerana perbalahan dalam mendapatkan sumber air serta makanan bagi haiwan ternakan mereka. Pergaduhan yang tercetus mengakibatkan ramai orang menjadi pelarian di kedua-dua wilayah sejak 2015.

Bagaimanapun, pertempuran di sempadan yang berlaku awal September 2017 telah mengakibatkan ribuan penduduk hilang tempat tinggal serta menjadikan hidup mereka lebih miskin dan susah.

62 juta penduduk negara itu berdepan kesukaran mendapatkan akses air bersih serta kurang pengetahuan terhadap penjagaan kebersihan rentetan dari konflik yang melanda.

Kawasan pedalaman dilaporkan paling teruk terjejas. Mereka lebih terdedah dengan pelbagai ancaman penyakit wabak air seperti kolera dan cirit-birit. Kebanyakan kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah juga dikatakan maut kerana terkena jangkitan penyakit itu.

Islamic relief mula menjalankan kerja-kerja kemanusiaan di Ethiopia sejak tahun 2000. Menerusi program bantuan kecemasan yang dilaksanakan pada Mei 2018, Islamic Relief telah menyalurkan bantuan kecemasan menerusi sektor air, sanitasi dan kesihatan (WASH) kepada 203 keluarga (1,015 individu) yang tinggal di Meisso, West Harage di wilayah Oromia.

Antara bantuan yang diberikan ialah bekalan lori air yang dihantar setiap hari dalam tempoh sebulan, 500 botol bahan rawatan air, sesi taklimat dan demonstrasi penjagaan kebersihan.

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.