Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Terpaksa meminjam demi sesuap makanan

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

“Kami tidak mempunyai kemudahan air bersih. Kami juga sering mengalami masalah kekurangan makanan.

“Biasanya, jika tiada langsung makanan, kami akan cuba meminjam daripada jiran. Kehidupan kami sangat sukar kerana kami tidak mempunyai pendapatan yang tetap.

“Kami terpaksa bergantung harap dengan bantuan kemanusiaan daripada pelbagai NGO kebajikan. Islamic Relief antara organisasi yang banyak membantu kami,” kata Ahmad Hosain, Bangladesh.

Tambah Hosain, kesempitan hidup yang dilalui menyebabkan kesihatan dia sekeluarga sering terjejas.

Hosain juga malu bila terpaksa meminjam atau meminta bantuan daripada jiran tetangga kerana mereka pun susah, tapi dia terpaksa.

Acap kali mereka sekeluarga terpaksa tidur dalam kelaparan.

Bayangkan, sesuap makanan pun tiada, apatah lagi nak keluarkan duit untuk membeli air bersih atau mendapatkan rawatan kesihatan di hospital.

Disebabkan itu, akhbar tempatan pernah melaporkan kebanyakan penduduk di kawasan luar bandar yang miskin di Bangladesh, masih menggunakan air yang dicemari arsenik untuk diminum sedangkan mereka tahu ia boleh meragut nyawa mereka.