Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

“Kehidupan kami semakin hari semakin memburuk.”

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

“Dahulu, ada sebuah empangan besar di kampung ini. Ia dapat membekalkan air kepada penduduk setempat selama lebih enam bulan. Namun kini, empangan tersebut sudah kering-kontang.

 

“Bila kemarau melanda, haiwan ternakan kami juga banyak yang terkorban. Jika masih hidup pun, tiada siapa yang nak beli kerana keadaannya yang kurus, lemah dan terjejas.

“Bukan itu sahaja, sekolah juga ditutup kerana ramai pelajar yang terpaksa berpindah ke kawasan penempatan lain bagi mencari sumber air. Kini, ramai kanak-kanak ketinggalan pelajaran serta tidak mendapat akses kepada pendidikan yang sewajarnya.

“Kehidupan kami semakin hari semakin memburuk. Kami perlukan bantuan untuk meneruskan kelangsungan hidup,” kata Nour, ketua kampung di Warcimran.

Nour merupakan satu daripada 7.1 juta orang yang berdepan ancaman kelaparan dan kebuluran di Somalia.

Islamic Relief mula beroperasi dan membantu penduduk di Somalia sejak tahun 2006.

Pelbagai inisiatif telah dilakukan untuk membantu meringankan beban penderitaan penduduk Somalia antaranya membekalkan air menggunakan trak, baik pulih sistem air dan juga menggali sumber air mata air yang baru untuk pembinaan sistem dan kompleks air.

Islamic Relief juga turut mengedarkan bantuan pek makanan dan serahan wang tunai kepada penduduk terjejas.

Kami tidak mampu bergerak sendiri untuk meyelamatkan nyawa jutaan orang di Somalia. Kami perlukan sokongan anda, meski dengan sekecil-kecil nilai sumbangan.