Beribu-ribu pelarian dipindahkan kerana hospital dan sekolah yang menjadi sasaran

Dalam satu minggu, bilangan orang yang tinggal di kem di sempadan Turki telah meningkat sebanyak 30,000 kepada sekitar 100,000 orang. Banyak keluarga berpindah dari bandar Azaz, di utara negara ini, di mana hospital dan sekolah adalah sasaran serangan udara.

Seramai 40,000 orang kehilangan rumah mereka pada hari Isnin apabila diserang Tell Rifaat, sebuah bandar di utara.

“Isnin adalah hari yang gelap untuk wanita dan kanak-kanak di Syria,” kata Ahmed Mahmoud, ahli kakitangan Islamic Relief yang bekerja di Syria. “Orang yang terbunuh termasuk wanita mengandung dan bayi yang baru lahir dalam inkubator. Keadaan ini tidak boleh diterima.

“Orang awam telah dipindahkan beberapa kali dalam tempoh lima tahun yang lalu, sebahagiannya selama tiga, empat atau lima kali. Orang-orang ini meninggalkan rumah mereka kerana pengeboman dan berpindah ke kem rakyat; kem-kem telah dilanggar sehingga mereka berpindah ke pusat kolektif di sekolah; sekolah-sekolah itu terkena bom dan ramai yang cedera dibawa ke hospital. Dan kemudian hospital-hospital itu terkena. Jadi di manakah orang lain dapat melindungi diri mereka sendiri?”

Ahmed Mahmoud bercakap dengan BBC Radio 5 Live mengenai keadaan di Syria

Letupan dari serangan udara di Azaz meniup tingkap dialisis di pusat dialisis bahawa Islamic Relief sedang berjalan di pusat bandar. Mesin masih berfungsi tetapi banyak pesakit yang sangat memerlukan rawatan dialisis kini terlalu takut untuk datang ke pusat, yang merupakan satu-satunya pusat dialisis berfungsi di utara Aleppo. Sebaliknya, dialisis akan disediakan sepanjang malam apabila serangan udara kurang kerap.

Sekitar Azaz, Islamic Relief telah berhenti mengedarkan bungkusan makanan di pusat-pusat disebabkan risiko kecederaan atau terbunuh ketika melakukan perjalanan atau berkumpul di tempat-tempat yang terlalu tinggi. Daripada meminta orang ramai untuk datang ke laman pengedaran, pasukan Islamic Relief kini mengedarkan bungkusan makanan dari pintu ke pintu.

Ahmed menambah: “Bergerak dari pintu ke pintu telah meningkatkan tekanan pada pasukan serta kos pengedaran, tetapi ia akan melindungi kehidupan orang-orang yang mungkin sasaran untuk serangan udara.”

“Tidak berikan batu diplomatik tanpa izin”

Banyak keluarga di sempadan Turki mempunyai sedikit makanan, pakaian dan perkakas dengan mereka. Dalam beberapa hari akan datang, dalam penyelarasan dengan pihak berkuasa Turki, Islamic Relief merancang untuk menyerahkan 25 unit sanitasi ke kem-kem baru yang telah ditubuhkan di Syria berhampiran sempadan Turki. Setiap unit akan termasuk tujuh tandas dan sinki dan direka untuk membantu kebersihan.

Islam Relief mengutuk penargetan infrastruktur awam, seperti hospital, sekolah, pasar dan bakeri.

“Semua pihak yang mencetus konflik mesti menghormati undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” kata Ahmed. “Semua orang boleh melihat orang awam, pekerja penjagaan kesihatan dan ambulans memasuki dan meninggalkan hospital-hospital ini. Mereka berada di kawasan yang sangat penduduk, jauh dari garis depan. Penargetan orang awam terpaksa berhenti sekarang.”

“Konflik ini berterusan selama lima tahun. Lebih daripada 11 juta telah terpaksa meninggalkan rumah mereka dan lebih 250,000 terbunuh. Keadaan ini teruk dan nampaknya tidak ada prospek sebenar penyelesaian. Masyarakat antarabangsa tidak harus meninggalkan batu diplomatik untuk mencari penyelesaian kepada konflik ini.”

Sepanjang tahun lepas, Islamic Relief telah menyediakan makanan, barangan perubatan, pakaian hangat dan tempat perlindungan untuk lebih dari 3 juta orang di Syria.