Krisis Syria 5 tahun: Tindak balas Islamic Relief

Krisis Syria telah mencapai ulang tahun kelimanya. Konflik yang banyak difikirkan akan kekal di dalam kawasan rantau ini telah memberi kesan ke seluruh dunia yang membawa kepada krisis pelarian terbesar sejak Perang Dunia Kedua. Islamic Relief menyediakan lebih dari £130 juta bantuan dan membantu 6.5 juta orang Syria sejak konflik bermula.

Berjuta-juta orang Syria telah dipindahkan dan kehilangan rumah dan mata pencariannya, dengan ramai yang membuat perjalanan berbahaya dan sering mengancam nyawa ke Eropah. Mereka yang telah memilih untuk tinggal di Syria adalah antara generasi keseluruhan kanak-kanak berumur lima tahun yang tidak tahu apa-apa kecuali peperangan.

(Klik pada gambar untuk memuat turun laporan)

Kami sedang menjalankan atau menyokong kem dan menyediakan program mata pencarian, sokongan psikologi pendidikan dan sosial untuk pelarian di Lubnan, Jordan dan Iraq. Di Eropah pasukan kami membantu pelarian Syria di Greece, Itali, Macedonia dan Jerman.

Operasi kami di Syria adalah sukar dan berbahaya dan kami menghadapi pelbagai cabaran sejak lima tahun yang lalu. Kakitangan dan sukarelawan kami mengalami banyak kesulitan, dengan beberapa orang yang terbunuh atau cedera parah dalam garis tugas ketika mereka memberikan bantuan.

Laporan ini melihat kerja kami di Syria, Jordan, Lebanon dan Iraq sejak lima tahun yang lalu, serta rancangan kami untuk masa depan dan cabaran yang kami hadapi.