Bantuan makanan kecemasan diperlukan apabila penghuni di Somalia terjejas oleh banjir

Pengagihan makanan kecemasan dirancang di mana banjir telah memotong orang di kampung terpencil.

Islamic Relief adalah salah satu daripada beberapa INGOs yang dapat mengakses kawasan yang paling sukar dicapai di pinggir kota Beledweyne yang dibanjiri di sempadan Ethiopia (200 batu di utara Mogadishu), dengan kakitangan lapangan kami menggunakan traktor dan “bot-bot berlebihan” untuk mendapatkan orang yang terkandas.

Pekerja bantuan telah melaporkan bahawa beberapa keluarga tinggal di atas bumbung.

Kerajaan telah mengesahkan bahawa kira-kira 70,000 orang telah dipindahkan setakat ini, dengan pasukan di lapangan menekankan bahawa bilangannya semakin meningkat setiap hari.

Komuniti perladangan, yang terdiri terutamanya dari puak-puak minoriti di kawasan itu, adalah yang paling teruk terjejas dengan ketakutan bahawa bidang banjir akan membawa kepada kekurangan makanan yang serius dalam beberapa hari yang akan datang.

Enam belas kematian telah disahkan, dengan wabak cirit-birit yang dipercayai bertanggungjawab terhadap kematian 15 kanak-kanak dan satu orang yang lebih tua.

Amir Manghali, penyelaras bahagian serantau Islamic Relief di Somalia, berkata: “Orang ramai tidak dapat menggali kubur yang baik kerana tidak ada tanah kering di mana mereka boleh dikebumikan.

“Ini adalah keadaan yang terdesak.”

Dia menambah: “Terdapat masalah dengan kebersihan kerana kini tiada tandas di kawasan ini.

“Kebanyakannya telah dibanjiri dan air yang digunakan orang untuk diminum dan dicuci adalah air yang sama dari tandas.

“Airnya berlumpur, kotor dan bau dan ini air minum setiap hari.

“Dengan banyak air bertakung di sekelilingnya kini terdapat kebimbangan mengenai wabak malaria, maka pada hari-hari akan datang ia akan menjadi sangat sukar bagi orang-orang di sini untuk bertahan dalam keadaan ini.”

Pasukan Islamic Relief di Somalia kini bekerja di satu tindak balas segera, menyampaikan 1,000 bungkusan makanan untuk memberi makan kepada 6,000-7,000 orang dalam yang paling lemah, sukar untuk dicapai isi rumah, tetapi bekalan ini hanya akan cukup untuk bertahan 10-11 hari.

Islamic Relief mula bekerja di Somalia pada tahun 2006, memberikan bungkusan makanan Ramadan dan daging Qurbani kepada keluarga miskin di rantau Puntland itu. Pejabat kami terletak di Mogadishu, dengan pejabat lapangan lain di Garowe (Puntland) dan Hargeisa (Somaliland).