Um Khaled memerlukan bantuan anda

Um Khaled tinggal di pinggir Aleppo, salah satu kawasan yang paling teruk terjejas oleh konflik berpanjangan Syria. Walaupun rumahnya telah dimusnahkan dan keluarganya menghadapi kesusahan yang teruk, dia mengekalkan imannya dan berharap bahawa suatu hari dia dapat pulang ke rumah.

“Kami bercucuk tanam di atas tanah itu,” kata Um Khaled, mengingatkan kembali kehidupannya di Abu Adh Dhuhur, Rif-Halab. “Kami tidak memerlukan sesiapa untuk menyokong atau menyediakan untuk kami. Kami selalu bergantung pada diri sendiri. Kami telah biasa untuk menyediakan pendidikan kepada anak-anak, memandu kereta dan setiap kami mempunyai bilik sendiri.”

Kemudian pertempuran itu sampai ke kampung mereka.

“Kehidupan adalah normal sehingga penembakan datang secara rawak dari semua arah. Kami melarikan diri dan bersembunyi di rumah kami. Kami tidak tahu siapa yang menembak siapa. Selepas keadaan itu tenang, kami mendapati beberapa orang telah terbunuh dan banyak jiran dan anak-anak mereka telah kehilangan anggota badan.”

Um Khaled dan keluarganya melarikan diri ketika penembakan berterusan di kampung mereka.

“Kami tidak dapat mendapatkan apa-apa daripada rumah kerana serangan berterusan. Kami meninggalkan segala-galanya, tanpa apa-apa selain pakaian yang kami pakai.”

 

Um Khaled's grandchildren with bread provided by Islamic Relief.

“Kami kadang-kadang tidur dengan perut kosong”

Cucu Um Khaled dengan roti yang disediakan oleh Islamic Relief.

Sekarang tinggal di salah satu kem di Syria, mereka bergantung kepada organisasi seperti Islamic Relief, yang memberikan mereka bantuan termasuk pengagihan biasa sepert roti.

“Kami mendapat makanan oleh orang yang baik-baik. Kami kadang-kadang tidur dengan perut kosong; banyak malam kami tidak mempunyai makanan atau air. Kami tidak mempunyai sumber pendapatan kecuali dari Tuhan, maka anda [Islamic Relief] dan beberapa orang yang baik. Kami berasa takut dan malu kerana kami bergantung kepada masyarakat. Kami kini meminta wang untuk hidup, bukannya memberi wang.

“Orang-orang yang beriman memberi kita sebahagian daripada apa yang mereka miliki, seperti pakaian, selimut dan permaidani supaya kita dapat meneruskan kehidupan kita yang sukar. Semoga Tuhan memberi kita kelegaan.”

“Khemah kami tidak melindungi kami”

Um Khaled dan keluarganya bergelut untuk menghadapi keadaan hidup di kem yang sukar.

“Khemah kami tidak melindungi kami dari hujan dan tidak menahan angin sejuk atau kelembapan, yang menyebabkan bau busuk. Di dalamnya, anda dapat melihat langit kerana sejumlah besar lubang di bahagian atas khemah. Ini menyebabkan cucu saya jatuh sakit.

“Apabila kita memerlukan wang kadang kala membeli ubat atau barangan yang diperlukan, cucu-cucu saya keluar untuk mencari aluminium dan tembaga untuk dijual. Selepas banyak kerja keras, kita boleh membeli barangan yang diperlukan. Um Khaled bimbang tentang masa depan untuk cucu-cucunya.

 

Um Khaled is worried about what the future holds for her grandchildren.

 

“Sesetengah kanak-kanak bangun dengan ketakutan”

“Kami bimbang jika perkara berkenaan berterusan; anak-anak kita akan kehilangan hak mereka untuk pendidikan dan kesihatan yang akan menyumbang kepada kemusnahan masa depan mereka.

“Beberapa kanak-kanak terjaga dari mimpi buruk mereka, kepada apa yang mereka saksikan. Ini semakin buruk oleh cerita-cerita yang mengejutkan yang mereka dengar daripada rakan-rakan dan saudara-mara mereka.”

Nenek berkata bahawa cucunya mempunyai masalah psikososial. Keluarga tidak dapat membantu mereka, dan menjadi semakin buruk setiap hari.

“Saya berharap saya dapat mencari seseorang untuk membantu kita dengan menyelesaikan masalah mereka, serta masalah kebanyakan generasi ini yang mengalami trauma perang dan ketakutan.”

Akses kepada air yang selamat adalah satu masalah tertentu di kem itu, katanya kepada kami, menunjukkan bahawa jumlah besar orang yang terlantar dan sejumlah besar kem membuatnya sukar untuk menyediakan air untuk semua orang. Sebanyak 7.6 juta orang kini dianggap sebagai pengongsi dalaman di Syria.

“Tuhan akan menyediakan”

Walaupun rakyat Syria mencerminkan empat tahun pertempuran, tanpa akhir lagi, harapan tidak hilang.

“Kami mempunyai kenangan yang bagus, tetapi kami telah kehilangan segala-galanya. Saya harap saya dapat kembali ke rumah dan kampung supaya saya dapat mengingat kenangan – walaupun untuk satu hari dalam hidup saya. Saya harap saya dapat melihat kampung saya selama satu jam sebelum saya meninggalkan kehidupan ini. Inilah harapan terbesar saya,” kata Um Khaled, walaupun dia telah mendengar bahawa kebanyakan rumah di kawasan kejiranannya, termasuk dirinya sendiri, telah dikurangkan menjadi runtuhan.

“Tuhan akan menyelesaikan masalah dan memberikan penyelesaian kepada kita.”

Islamic Relief bekerja keras dalam Syria untuk membantu orang-orang seperti Um Khaled, telah kehilangan segala-galanya dalam konflik yang kejam. Kami juga membantu pelarian mencari keselamatan di negara-negara berdekatan, seperti Iraq, Jordan dan Lubnan.

Sila menyokong kerja kami untuk membantu rakyat Syria melalui mySEDEKAH.