Ulang Tahun Ke-7 Konflik Syria

Selama tujuh tahun rakyat Syria telah dibom, dikepung dan dipaksa untuk menanggung salah satu krisis kemanusiaan yang paling teruk dalam kenangan hidup.

Pengukuhan keganasan baru-baru ini dan peningkatan dalam serangan ketenteraan telah menjadikan situasi ini lebih berbahaya bagi penduduk biasa. Lelaki, wanita, dan kanak-kanak biasa telah menanggung konflik ini, mereka terus mengalami perang yang nampaknya belum berakhir.

Perang terus memberi kesan kepada setiap aspek kehidupan.

Pengarah Islamic Relief UK, Imran Madden, berkata:

“Konflik Syria telah berlangsung lebih lama daripada Perang Dunia Kedua: kita memerlukan penyelesaian politik. Majlis Keselamatan PBB mesti berunding penyelesaian perdamaian untuk mencegah pembunuhan beramai-ramai orang awam yang tidak bersalah.”

Islamic Relief terus melakukan semua yang dapat membantu meringankan penderitaan rakyat Syria. Walaupun keadaan di Syria semakin membahayakan kita terus beroperasi di lapangan. Kerja kemanusiaan kami di dalam dan sekitar negara ini telah menjadi usaha yang pelbagai, kami telah membelanjakan £239 juta untuk projek-projek di Syria dan negara jiran yang menjadi tuan rumah penduduk pelarian besar.

Kami telah membantu lebih empat juta orang di Syria. Kami telah menyediakan lebih daripada setengah juta kit musim sejuk kepada orang yang berpindah dan memberikan 2.3 juta bungkusan makanan kepada orang yang paling lemah. Sambutan kecemasan Syria komprehensif kami termasuk

  • Pembantu perubatan
  • Bungkusan makanan
  • Shelter dan bantuan tunai untuk sewa
  • Air dan sanitasi
  • Penghidupan dan sokongan pendidikan
  • Bantuan psikososial
  • Item penting seperti kit bayi, selimut, pakaian, dan pemanas

Islamic Relief telah menanggapi krisis sejak 2011 dan keadaan tidak menjadi lebih baik. Lebih 400,000 orang awam telah meninggal dunia, 13.5 juta keperluan bantuan kemanusiaan, 6.5 juta orang menghadapi masalah ketidakamanan makanan akut, 1/3 dari semua sekolah tidak dapat menyediakan pendidikan dan 5.3 juta orang tinggal di tempat perlindungan tanpa memasak, memanas, atau membasuh kemudahan.

Untuk butiran lanjut, kerja kami sila baca laporn terkini kami.

Kami tidak akan berhenti membantu rakyat Syria, sila menyokong kerja kami dengan membuat sumbangan. Derma anda boleh membantu menyelamatkan nyawa.

 

Sumber : Islamic Relief UK