Taufan Dorian Landa Bahamas

PULAU ABACO, 10 Sep. 2019– Taufan Dorian telah melanda Bahamas yang dikenali sebagai badai Kategori 5 dengan kelajuan angin ribut 300km / j dan ribut besar antara 1 dan 2 September 2019.

70,000 orang memerlukan tempat perlindungan, makanan dan air manakala beberapa buah keluarga kehilangan rumah. Sekurang-kurangnya 43 orang terbunuh dan angka ini dijangka akan meningkat kepada ratusan dan ribuan orang berkemungkinan hilang.

Sekitar 3500 orang telah dipindahkan dan kini berlindung di khemah dan tempat yang disediakan. Terdapat kebimbangan jika penyakit cirit-birit dan penyakit bawaan air lain boleh tersebar.

Sebahagian daripada kawasan yang paling terjejas adalah bandar-bandar yang sibuk, diduduki oleh pekerja-pekerja Haiti. 90% daripada infrastruktur di Kepulauan Abaco telah musnah.

Satu-satunya lapangan terbang antarabangsa di Pulau Grand Bahama juga hancur. Akibatnya, ia tidak boleh digunakan untuk pemindahan atau penghantaran bantuan.

Islamic Relief Worldwide (IRW) akan terus mengawasi keadaan dan mengumpulkan maklumat daripada rakan Islamic Relief yang terdekat.