Syria Hadapi Saat Getir

Syria, 14 May 2019 – Konflik kemanusiaan kian meningkat di Barat Laut Syria sehingga menjejaskan penduduk tempatan, infrastruktur, and perkhidmatan awam di Wilayah Selatan Hama dan Selatan Idlib.

Antara 30 April dan 9 Mei 2019, serangan udara dan pengeboman mengakibatkan sekurang-kurangnya 133 kematian dan ratusan lagi tercedera. Tiga petugas kesihatan merupakan antara yang terkorban dalam serangan tersebut.

Lebih 220 serangan udara dan ratusan pelancaran roket dilepaskan di kedua-dua Utara Hama dan Selatan Idlib.

Susulan kejadian itu, 15 kemudahan kesihatan, 16 sekolah, dan tiga penempatan pelarian dalam negara (IDP) dilaporkan musnah akibat serangan itu.

Kluster Koordinasi Kem dan Pengurusan Kem (CCCM) mengenalpasti sebanyak 179,648 individu berhijrah ke komuniti lain di Wilayah Aleppo dan Idlib, meningkatkan jumlah IDP dari Utara Hama and Selatan Idlib kepada 318,222 individu setakat 9 Mei 2019.

Islamic Relief (IR) Syria kini bertindak untuk membantu 3,000 isi buah rumah dalam tempoh enam bulan.

Bantuan kemanusiaan yang diperlukan termasuklah bantuan perlindungan di dalam dan luar kem, tepung gandung bagi pembuatan roti, perkhidmatan kesihatan bagi trauma, barangan WASH seperti kit kebersihan, tong kecil, bantuan pembersihan air.