Sebuah hadiah senyuman untuk anak-anak Jordan

Program penjagaan kesihatan telah membolehkan kanak-kanak bawah usia 10 tahun menjalani pembedahan lelangit merekah.

Projek di Jordan ini adalah sebahagian dari £945,000 (€1.1 juta) program penjagaan kesihatan kecemasan yang disalurkan kepada pelarian Jordan dan Syria.

Menerusi usahasama yang dilaksanakan dengan Palestine Children’s Relief Fund (FCRF), Islamic Relief telah menyediakan intervensi pembedahan pakar untuk 13 orang anak-kanak, berusia seawal 3 bulan sehinggalah 10 tahun, yang mengalami bibir rekah atau lelangit merekah.

Fatem, ibu kanak-kanak paling muda itu, berkata: “Ahmad telah dilahirkan dengan bibir rekah unilateral dan lelangit mereka bilateral. Soalan pertama saya kepada ayahnya adalah, “Berapa teruk keadaan Ahmad?” Jawapannya adalah “Tengoklah nanti” dan wajahnya amat sugul, ia menggerunkan saya. Saya sangat-sangat takut.

                                        
ahmad-2

Akhirnya, saya dapat melihat bayi saya, dia adalah bayi tercomel yang pernah saya lihat.

“Jeritannya ibarat muzik di telinga saya dan saya tidak sabar-sabar untuk kembali ke bilik saya untuk memeluknya.

“Minggu-minggu pertama kehidupannya amat kacau-bilau. Ia dipenuhi temu janji dengan doktor, yang berusaha untuk menemukan kaedah perubatan terbaik untuknya, membersihkannya dan cuba untuk mengurangkan sebarang risiko jangkitan.

“Saya berusaha sehingga saya berjaya walaupun terpaksa berhadapan dengan cabaran.”

“Saya juga bersendirian dalam perjuangan saya kerana ayahnya memfailkan tuntutan cerai. Beliau telah menuduh saya dan genetik keluarga saya yang menyebabkan bibir Ahmad sumbing.

“Ahmad kini berusia tiga bulan. Bahagian paling sukar dalam situasi ini adalah mengetahui bahawa bayi saya akan menjalani pelbagai pembedahan untuk membetulkan bibirnya yang sumbing dan memerlukan terapi dan pembedahan pembetulan selam bertahun-tahun.

“Ahmad tidak pernah kelihatan seperti anak lain yang normal, tetapi di mata saya, dia cukup sempurna selamanya.”