“Saya Rasa Gegaran Masa Tidur..”

GEMPA. Satu fenomena alam yang meragut sebanyak 437 nyawa setakat Ogos lalu di kawasan tumpuan pelancongan yang masyhur di Lombok, Indonesia. Menurut laporan akhbar tempatan, lebih 50,000 buah rumah turut musnah dalam kejadian yang tidak disangka kehadirannya sekaligus mencemaskan situasi kemanusiaan sehingga menarik tumpuan organisasi kemanusiaan sedunia.

 

Susulan fenomena itu, Islamic Relief Malaysia (IRM) setanding dengan gelarannya sebagai organisasi kemanusiaan antarabangsa yang terkemuka di persada dunia melihat keadaan semasa di Lombok umpama batu loncatan dalam menyantuni insan-insan yang terlibat dalam kejadian itu. Kali ini, IRM membawa sedikit kelainan dalam usaha meminimakan kesan pasca bencana alam.

 

Selain daripada inisiatif seperti kempen kecemasan yang menjadi platform utama, IRM turut menghantar dua kakitangan IRM untuk berada di lapangan secara langsung bagi mengikuti Ob-Job-Training Lombok Earthquake Emergency & Disaster Response sebagai latihan intensif bagi merasai situasi sebenar dan keadaan kritikal di Lombok, Indonesia.

 

Izzat Ruslan, salah seorang kakitangan bertugas yang dihantar ke Lombok selama sebulan beranggapan bahawa keberadaannya di sana bukanlah semata-mata untuk menjalani latihan kecemasan, namun ia lebih menitikberatkan pengalaman bekerja dalam situasi kecemasan.  

 

“Tujuan On-job Training ini sebenarnya untuk menjalani latihan intensif apabila bencana alam berlaku. Kita mahu lihat dari segi tugas-tugas utama yang dipraktikkan oleh Islamic Relief Indonesia kerana ia sangat berbeza jika dibandingkan dengan Islamic Relief Malaysia.

 

“Dalam situasi gusar, kita perlu bekerja dengan lebih pantas dari segi menganalisis dan penilaian. Saya kagum dengan penggunaan aplikasi dalam telefon kerana ia memudahkan kerja kami,” katanya ketika ditemui.

 

Sungguhpun demikian, dalam kesenangan pasti ada cabaran. Pada kebiasaannya, suasana kerja di Malaysia lebih kepada ‘work smart’ dan penyesuaian ini seiring dengan cara kerja yang dilakukan. Namun situasi di Lombok memerlukan tenaga dan keringat bagi melaksanakan sesuatu perkara.

 

“Kalau di Malaysia, cara kerja saya lebih kepada ‘work smart’ dalam apa jua situasi supaya kerja lebih teratur. Tetapi di Indonesia, kita lebih kepada ‘work hard’ untuk memastikan kelancaran kerja itu dilaksanakan dengan sempurna. Contohnya seperti proses agihan pek makanan, kerana ia boleh mengambil masa selama sehari suntuk dan saya perlu mengendalikan sebanyak 200 buah keluarga.”

 

Disoal mengenai gambaran suasana di Lombok, Izzat menjelaskan Lombok Utara adalah antara kawasan yang paling terjejas dengan kemusnahan infrastruktur di setiap penjuru. Selain itu, jalan ke arah Lombok Utara juga sesak dengan kenderaan yang ingin memasuki lokasi itu untuk menghantar bantuan makanan dan lain-lain.

 

“Saya boleh katakan kemusnahan bangunan di sana memang runtuh secara ‘total’. Bangunan roboh sehingga menghempap semua kenderaan yang ada di sekitarnya. Rumah yang elok hanya lebih kurang lima dan uniknya, rumah yang dibina daripada buluh masih kukuh tidak seperti rumah yang dibina daripada batu-bata.”

 

“Selepas gegaran ketiga berlaku, iaitu sekitar 7.1 skala Ritcher di Sembalun, Lombok Timur, keadaan di sana bertambah parah dengan suasananya yang begitu sejuk. Dan apa yang berlaku, saya lihat penduduk di sana agak trauma dan hanya mampu tidur di dalam khemah.”

 

Dalam keadaan getir, Izzat juga merasai situasi kecemasan tersebut semasa tidur setelah seharian bekerja.   

 

“Sekitar jam 12.30 pagi, saya terasa gegaran kuat ketika tidur. Saya sebenarnya terkejut dan agak risau kerana itu adalah kali pertama saya rasa gempa bumi dengan fizikal saya sendiri sehinggalah saya dan rakan sekerja terpaksa keluar dari rumah kerana risau sekiranya gegaran akan meruntuhkan tempat kami berehat.”

 

“Namun dalam keadaan cemas seperti itu, apa yang saya pelajari adalah keselamatan diri perlu diutamakan kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku seterusnya.”

 

Di Lombok, anak-anak kecil didedahkan dengan ajaran Islam yang mendalam. Menurut Izzat, biarpun situasi kecemasan itu meributkan keadaan penduduk di kawasan Lombok, ada seorang kanak-kanak kecil masih lagi ingin ke masjid dan menunaikan solat tanpa menghiraukan gegaran yang berlaku. Menariknya, kanak-kanak di Lombok turut diajar untuk berbakti kepada ibu bapa dan agama.

 

“Apa yang saya kagumkan di sana, ketika gegaran berlaku, orang ramai berpusu-pusu keluar dari kediaman mereka untuk menyelamatkan diri masing-masing. Bagaimanapun ada seorang budak kecil masih lagi tenang dan menuju ke masjid untuk menunaikan solat Isyak.”

 

Menerusi latihan kecemasan di Lombok, ia banyak memberi impak kepada Izzat sebagai pekerja kemanusiaan memandangkan ia amat berkait rapat dengan kepantasan dan keselamatan diri. Katanya, dalam apa jua situasi, janganlah kita merasakan diri ini terlalu hebat sehingga tidak memerlukan bantuan orang ramai dan sentiasa belajar dari penduduk tempatan kerana mereka lebih mengetahui keadaan sebenar.

 

Selain mendapatkan pengalaman secara langsung, persiapan rapi dalam situasi kecemasan juga perlu diutamakan kerana malang tidak berbau. Keselamatan dilihat sebagai aset paling berharga semasa menjalankan misi kemanusiaan tidak kira di mana kita berada. Jika diberi peluang, Izzat yakin bahawa ia tidak akan dilepaskan begitu sahaja.