Penduduk Syria Perlu Bantuan Kecemasan Segera

IDLIB, 13 Mac 2020 – Meski pengumuman gencatan senjata telah diumumkan pada 6 mac lalu, namun penduduk Syria masih memerlukan bantuan kecemasan segera merangkumi makanan, perlindungan, air sanitasi dan kebersihan.

Terkini, angka pelarian yang berpindah ke Utara Barat Syria sudah mencecah 961 ribu orang bersamaan 186,658 buah keluarga.

Lapan puluh satu peratus daripada jumlah itu adalah golongan wanita dan kanak-kanak manakala bakinya adalah kelompok lelaki, warga  emas dan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 84 pusat kesihatan merangkumi hospital, klinik, unit rawatan rapi, klinik bergerak dan sebagainya yang mempunyai 500 petugas perubatan di Idlib dan Aleppo terpaksa ditutup atas faktor keselamatan.

Setakat 4 Mac, 18 pusat kesihatan yang ditaja Islamic Relief musnah dan terjejas ekoran serangan yang berlaku dalam tempoh tersebut.

Orang ramai boleh melakukan sumbangan dengan menghubungi 03-89263434 atau klik pautan http://bit.ly/Save-Syria untuk menyalurkan bantuan kecemasan dan bencana.