Pembiayaan sangat diperlukan untuk mengelakkan bencana kemanusiaan

Bencana pada skala apokaliptik dijangka berlaku di Afder, rantau Somalia di timur laut Ethiopia.

Mengikut laporan baru-baru ini dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebelum tahun ini terdapat kira-kira 10.5 juta orang tidak akan mempunyai akses tetap ke air minuman yang selamat, 8.5 juta orang akan memerlukan bantuan makanan kecemasan dan 376,000 kanak-kanak akan menjadi sangat tidak sihat yang kurang gizi.

Ketegangan semakin meningkat kerana persaingan untuk sumber, seperti air, menjadi lebih teruk. Bantuan Islam menyampaikan bekalan air ke rantau ini menggunakan trak tangki air, yang merupakan jalan terakhir dan tidak dapat dikekalkan dalam jangka masa panjang.

David Crawford, Ketua Bahagian Kemanusiaan Islamic Relief Worldwide baru-baru ini kembali dari rantau ini.

“Perjalanan di sekitar bahagian Ethiopia seperti berada di set filem apokaliptik seperti Mad Max. Ribut debu berpusar bersama-sama dengan haiwan yang rosak telah menyebabkan bau busuk mati. Keadaan ini mendesak untuk keperluan air bersih dan sanitasi dalam membantu membendung penyebaran penyakit yang ditanggung air seperti cirit-birit akut.

“Islamic Relief bekerja bersama-sama dengan pusat kesihatan yang diketuai kerajaan – membekalkan vaksin, ubat dan kakitangan latihan dalam penilaian pesakit dan rujukan. Kami juga menyediakan perkhidmatan perubatan jangkitan kepada ibu dan anak-anak yang tidak dapat melakukannya ke pusat-pusat tersebut. Kami beroperasi di kawasan terpencil di rantau Somalia dengan pasukan tempatan yang sama, yang berkomunikasi rapat dengan ahli komuniti untuk mengetahui keperluan mereka.

“Selain air, makanan dan ubat-ubatan, orang telah meminta wang tunai supaya mereka boleh memilih sama ada mereka membelanjakannya di tempat perlindungan atau aset untuk membina semula mata pencarian mereka. Ini membolehkan mereka menjalani kehidupan mereka dengan bermaruah dan rasa hormat diri seperti yang mungkin dalam keadaan ini.”