Kursus e-pembelajaran dalam pembiayaan mikro Islam

Islamic Relief dan Sekolah Frankfurt sedang membangunkan kursus e-pembelajaran dalam pembiayaan mikro Islam.

Bersama-sama dengan Islamic Relief Worldwide (IRW) dan Frankfurt Sekolah Kewangan dan Pengurusan, Akademi Islamic Relief sedang membangunkan kursus persijilan dalam talian di kawasan yang semakin meningkat pembiayaan mikro Islam.

Kursus Certified e-learning dalam Microfinance Islam (CEIM) akan menasihati peserta mengenai aspek teknikal perbankan runcit, serta etika kewangan Islam dan isu-isu pematuhan dan peraturan berkaitan. Perkembangan bersama ini, yang dimungkinkan melalui perkongsian IRW dengan Jabatan UK untuk Pembangunan Antarabangsa, akan disediakan di LinkEd Frankfurt School of Education – sebuah platform e-pembelajaran yang membolehkan pelajar mengkaji subjek sepenuh masa mengikut jadual mereka sendiri.

Dr Hossam Said, Pengarah Urusan Akademi Islamic Relief, menggariskan sumbangan penting yang akan dilakukan oleh kursus ini:

“Akademi Islamic Relief amat berbesar hati untuk bekerjasama dengan Frankfurt School of Finance and Management dan Islamic Relief Worldwide dalam membangunkan program online yang unik ini. Kursus e-pembelajaran ini akan menjadi sumbangan penting untuk membina kapasiti sektor kewangan mikro Islam dan mengisi jurang pendidikan yang ada dalam sektor ini. Melalui perjanjian dengan Sekolah Frankfurt, warga Islamic Relief, dan NGO dan sektor kewangan yang lebih luas, akan dapat menyediakan kemasukan kewangan yang lebih baik kepada golongan miskin dan dengan itu membantu mereka untuk memulakan masa depan yang lebih baik.”

Disasarkan kepada semua profesional pembangunan yang bekerja di bidang kewangan mikro Islam, kursus enam bulan akan dilancarkan pada September 2016 untuk €650.