Kilang pakaian bantu kaum wanita untuk membebaskan diri dari kemiskinan

Selimut, makanan dan air telah dibekalkan kepada ribuan yang terpaksa meninggalkan kediaman mereka setibanya musim sejuk.

Sejak Jumaat (16 Disember), lebih 10,300 orang telah melarikan diri dari Timur Aleppo ke kawasan perkampungan di luar bandar dan ke kawasan Idlib yang bersebelahan, yang 37 batu (60 km) jaraknya.

Dan sepanjang tiga hari yang lalu sahaja, pasukan Islamic Relief di Syria telah menyantuni 3,500 orang, mengagihkan selimut dan tilam dan lapik plastik serta makanan, botol minuman dan tepung gandum untuk membuat roti.

aferdita-right

Setelah melaksanakan kursus dan latihan kepada 32 orang ibu tunggal, Islamic Relief telah mengupah tujuh orang wanita di sebuah kilang pakaian mini, dan membekalkan mesin jahit kepada 10 wanita yang lain, membolehkan mereka bekerja dari rumah.

Setelah Aferdita (kanan dalam gambar) kehilangan suaminya, beliau gagal mendapatkan pekerjaan dan mengalami kesukaran untuk menyara keluarganya.

Beliau berkata: “Saya tidak pernah sekali pun terfikir untuk mencari kerja sepanjang hayat saya, ataupun memiliki kemahiran yang membolehkan saya bekerja dan memperoleh pendapatan.

“Saya sangat teruja untuk mempelajari kemahiran yang baru tetapi takdir hidup saya telah membawa saya kepada arah yang berlainan, dan saya langsung tidak berpeluang, jadi peluang ini amatlah saya hargai.

“Saya sangat mementingkan kekemasan pada pakaian, dan mempelajari bagaimana untuk menghasilkan pelbagai jenis pakaian menuntut kesungguhan dan ketelitian yang tinggi.

“Sebagai ketua rumah – dan juga seorang ibu – saya rasa lebih berdaya usaha.

Cadangan masa akan datang termasuklah menambahkan sebuah kedai untuk kilang tersebut di mana golongan wanita ini boleh menjual hasil jahitan mereka.

Ketahui lebih lanjut tentang kerja lapangan kami di Kosova di sini.