Keadaan Di Syria Masih Kritikal

Idlib, 28 Feb. 2020 – Hampir 948,000 orang dilaporkan telah melarikan diri sejak 1 Disember lalu ekoran konflik dan ancaman cuaca sejuk melampau.

 

Lebih 500,000 daripada jumlah itu adalah kanak-kanak manakala hampir 200,000 lagi golongan wanita.

 

Menurut Global Camp Coordination and Camp Management (CCCM) Cluster, kebanyakan pelarian terpaksa tinggal di bawah pokok, kawasan terbuka, rumah atau bangunan tinggal serta khemah untuk berteduh siang dan malam.

 

Sekurang-kurangnya sembilan pelajar dan tiga guru maut manakala 40 wanita serta seorang kanak-kanak cedera dalam serangan udara yang menjejaskan 10 sekolah dan tadika.

 

Selain itu, kira-kira 850 orang ditembak, seorang wanita cedera dan beberapa khemah dilaporkan rosak ekoran serangan yang melanda kem IDP di Al-Dana, utara Syria.

 

Salah seorang kakitangan Islamic Relief bersama isteri dan dua anak mereka yang berada di lapangan turut dilaporkan cedera.

 

Sembilan puluh peratus kakitangan lagi terpaksa berpindah dan tinggal berasingan daripada keluarga mereka atas faktor keselamatan.

 

Meskipun bantuan disalurkan secara berterusan, namun ia masih belum cukup untuk menampung keperluan ratusan ribu pelarian khususnya ketika musim sejuk dengan suhu di bawah paras beku.

 

Bantuan mendesak yang diperlukan ketika ini ialah perlindungan, makanan, ubat-ubatan, barangan bukan makanan dan kelengkapan musim sejuk.

 

Orang ramai boleh melakukan sumbangan dengan menghubungi 03-89263434 atau klik pautan http://bit.ly/Save-Syria untuk menyalurkan bantuan kecemasan dan bencana.