Cendawan merangsang perniagaan kaum wanita di Indonesia

Golongan ibu tunggal di kawasan paling terabai di rantau tersebut melancarkan perniagaan makanan yang bakal mengubah nasib mereka.

Islamic Relief telah melatih para ibu tunggal di Lombok Barat untuk menanam dan menjual cendawan tiram sebagai snek jalanan berbagai jenis seperti kerepek cendawan sehinggalah sate, puding dan juga aiskrim.

Ramai dalam kalangan wanita ini tidak menamatkan pendidikan sekolah rendah dan mengalami kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan. Namun, cendawan adalah bahan makanan yang bernilai tinggi di Indonesia dan mampu menawarkan pulangan besar dengan modal yang kecil.

Surmimi, ibu tiga orang anak ini (kanan dalam gambar), berkata: “Bagi saya, aktiviti ini telah mengubah kehidupan saya dan pendapatan saya telah bertambah secara mendadak.
surmini-small-pic

“Saya menjual produk cendawan setiap hari dan kadang kala saya tidak dapat memenuhi kehendak pelanggan kerana stok cendawan yang terhad.”

Sewaktu suami Surmimi meninggal dunia tahun lalu, beliau terpaksa menanggung anak lelakinya yang berusia lima tahun dan dua lagi anak tirinya tanpa sebarang punca pendapatan. Pernah berkhidmat sebagai orang gaji dengan bayaran $2 sehari, beliau mengalami kesukaran untuk menyara keluarga empat ahlinya.

Beliau berkata lagi: “Setelah kematian suami, saya amat bimbangkan masa depan anak-anak saya.

“Semasa mengikuti kursus, saya ingat lagi yang kami dipesan supaya menjaga cendawan-cendawan ini seperti mana anda menjaga seorang bayi.

“Kami berasa terkejut melihat cendawan-cendawan ini tumbuh. Saya ingat lagi yang saya telah menjerit kegembiraan semasa saya ternampak cendawan yang saya tanam di dalam rumah membesar elok!”

Selain dari penanaman cendawan, wanita-wanita ini juga telah diberikan latihan dalam bidang pengurusan perniagaan yang lain termasuklah pembungkusan, pembiakan biji benih, pemasaran dan perakaunan.

Secara berkumpulan, mereka boleh menghasilkan sekitar 350kg cendawan segar setiap bulan, yang boleh dijual sekitar £400.

Menyokong 149 wanita (dan 629 orang lagi secara tidak langsung, perniagaan cendawan ini menawarkan peluang peningkatan taraf hidup bagi golongan wanita ini dengan adanya kewujudan saluran pendapatan pelbagai dengan membangunkan produk-produk yang berbeza.

Ketahui lebih lanjut tentang kerja lapangan kami di Indonesia di sini.
img_0400