Berita Terkini: Rayuan Kecemasan Myanmar

Islamic Relief telah bekerja di Myanmar sejak 2008, menyampaikan bantuan kecemasan, kit makanan dan kebersihan yang menyelamatkan nyawa kepada mereka yang tersesat oleh konflik dalaman dan keganasan antara kaum. Kami telah membina semula sekolah dan penjagaan kesihatan yang dibiayai menerusi klinik inovatif, yang membolehkan kami menjangkau masyarakat terpencil.

 

Kekerasan yang ganas meninggalkan lebih daripada 100 orang mati

Pada Ogos 2017, keadaan kecemasan semakin teruk di Rakhine State dengan pertembungan ganas yang mengakibatkan lebih dari seratus orang mati dan beribu-ribu ditinggalkan tanpa akses kepada makanan, tempat tinggal atau keselamatan. Konflik baru-baru ini tidak hanya menyaksikan orang awam terbunuh tetapi bangunan dibakar dan ranjau darat ditanam. Sementara 3,000 pengungsi Rohingya dilaporkan telah mendapat laluan ke Bangladesh untuk berlindung di kem dan kampung, banyak lagi yang berbalik di sempadan. Keseluruhan perbandaran terpaksa dipindahkan menjadikan masyarakat yang terlantar sepenuhnya dalam perlindungan sementara di sekolah-sekolah dan bangunan awam.

Islamic Relief sedang menjalankan operasi berterusannya di Myanmar dan sedang mengawasi krisis di Rakhine State – mari menyumbang sekarang dan selamatkan nyawa.

Sumber dari: Islamic Relief UK