Bagaimanakah kehidupan petugas bantuan di Syria?

Seorang petugas Islamic Relief menceritakan pengalaman sukar sewaktu berkhidmat.

Setelah satu serangan udara terkena rombongan trak bantuan berhampiran Aleppo minggu ini, penyelaras lapangan Islamic Relief, Youse Abdollah, yang telah berbicara di dalam slot World Service di BBC.

Satu-satunya wakil yang bercakap dari Syria, Abdollah telah bersama-sama pertubuhan NGO lain di dalam sebuah perbincangan panel di dalam program BBC World Have Your Say.

Beliau telah bercerita tentang pengalamannya bertugas di Syria dan cabaran yang telah dihadapi dalam membuat perancangan, akses dan keselamatan dalam penyaluran bantuan. Beliau juga telah menceritakan tentang bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan di kawasan perang tersebut.

Dalam penerangannya berkaitan situasi orang awam di Syria, beliau berkata: “Terdapat 400,000 orang awam yang terkurung di dalam kota tersebut tanpa sebarang infrastruktur asas – tiada makanan, tiada bekalan elektrik, tiada air, dan tiada komunikasi.

“Terdapat rasa kekecewaan dalam kalangan orang awam kerana bantuan tidak berjaya disalurkan.”

Anda boleh mendengar program tersebut di sini.

Audio Player

Muat Turun Fail

Lanjutan dari peristiwa Isnin lepas yang telah memakan nyawa seorang petugas bantuan, dan sekitar 20 orang awam, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengarahkan kesemua konvoi bantuan ke Syria digantung.

Sehari selepas itu, insiden kedua menyaksikan rakan kongsi Islamic Relief, Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) telah diserang, dan mengakibatkan kematian lima petugas perubatan.

Penghantaran bungkusan makanan yang telah dirancang oleh Islamic Relief telah digantung dan pasukan kami di Syria telah meningkatkan langkah-langkah berjaga-jaga lanjutan tamatnya gencatan senjata.