Badan Bukan Kerajaan Hadiri Sesi ‘Bite Size’

Kuala Lumpur, 8 Okt 2018 – Beberapa buah badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Islamic Relief Malaysia (IRM) diberi peluang untuk menghadiri Kursus ‘Bite Size Taster’ menerusi kerjasama dengan Humanitarian Academy for Development (HAD).

 

Program yang melibatkan NGO lain seperti Yayasan Salam, SOLS 24/7, Pertubuhan Al-Firdausi, dan The 3rd Force sekaligus membuka ruang kepada peserta mempelajari kursus khas untuk melengkapi keperluan NGO dalam bidang kemanusiaan.

 

Kursus itu juga mendapat sambutan baik daripada para peserta. Alia Shahida Alias dari SOLS/24 berpendapat bahawa dia mempelajari sesuatu yang baharu di samping meningkatkan tahap pengetahuannya menerusi program yang dijalankan.

 

“Sebenarnya saya tak sangka banyak yang dapat saya pelajari hari ini. Fasilitator juga ada menyentuh berkenaan EQ kerana di Malaysia, EQ jarang di war-warkan,” katanya ketika ditemui.

 

Selain memberi pendedahan secara langsung, para peserta turut dilatih untuk meningkatkan tahap motivasi mereka ketika bekerja.

 

Untuk maklumat, HAD ditubuhkan oleh Islamic Relief Worldwide pada tahun 2013 dan merupakan antara akademi latihan pembelajaran dan penyelidikan terbaik dalam sektor kemanusiaan antarabangsa.