85 angka korban dalam gempa bumi di Turki

TURKI, 2 November 2020 – 85 orang terkorban manakala 994 yang lain cedera akibat gempa bumi kuat di Laut Aegean, Izmir.

Dilaporkan sebanyak 1,225 gempa susulan berlaku selepas gempa pertama, termasuk 43 gegaran dengan magnitud melebihi empat pada skala Richter.

774 orang yang cedera telah dibenarkan keluar hospital, dan rawatan kepada 220 yang lain masih diteruskan.

Kerja mencari dan menyelamat terus giat dilakukan di lapan buah bangunan.

Sekolah telah diarahkan tutup selama seminggu. Sementara itu, jalan masuk ke kawasan bandar telah dihadkan oleh pihak berkuasa.

Sejumlah 7,888 kakitangan, 25 anjing pengesan, dan 1,058 kenderaan dari Agensi Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD), Gendarmerie General Command (JAK), Badan Bukan Kerajaan (NGO), termasuk majlis perbandaran telah ditugaskan bagi kerja-kerja pemulihan dan penambahbaikan di kawasan yang terjejas.

Operasi mencari dan menyelamat turut dijalankan di celah-celah runtuhan bangunan dengan bantuan daripada pihak berkuasa.

Keperluan mendesak pada ketika ini adalah makanan termasuk makanan sedia dimakan, kit kebersihan, beg tidur, selimut, dan cecair pembasmi kuman.

Islamic Relief kini bekerjasama rapat dengan pelbagai agensi bantuan di samping meneliti dan merangka gerak kerja untuk memberikan bantuan kecemasan kepada mereka yang terjejas sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan.