Wanita Kalashi dari Pakistan dibantu dengan projek pembinaan bilik air

Kemudahan baru untuk komuniti Chitral meningkatkan keselamatan dan keadilan gender

Islamic Relief telah menangani ketidakadilan gender dengan skim pembinaan bilik air di sebuah kawasan terpencil di Pakistan.

 

2

 

Di kawasan Lembah Bamburat Himalaya, di daerah utara Chitral, kumpulan penduduk asli Khalash yang merupakan kumpulan minoriti beragama terkecil di Pakistan dengan hanya 5,000 ahli komuniti.

Tahun lalu, semasa Chitral dilanda bencana alam berulang (pertama sekali banjir, dan kemudiannya gempa bumi), bangunan kediaman dan infrastruktur lain kebanyakannya telah musnah, termasuklah kemudahan untuk membersihkan diri, yang telah mengakibatkan golongan wanita dan kanak-kanak terdedah kepada bahaya dan tidak memiliki tempat berlindung.

Dengan sokongan dari UNICEF, Islamic Relief telah menjalankan projek membaiki, mengganti dan menaik taraf bilik air, lantas membolehkan lebih 500 wanita memiliki akses kepada kemudahan bekalan air, sanitasi dan kebersihan.

Pasukan tempatan juga telah menjalankan kempen komunikasi interaktif yang memberikan penekanan terhadap risiko yang dihadapi remaja perempuan dan wanita semasa membuang air kecil atau besar di luar atau berjalan jarak jauh untuk mengumpulkan air.

Program ini adalah sebahagian daripada kerja Islamic Relief untuk menyediakan penyelesaian berfokuskan wanita untuk mempercepatkan kesaksamaan jantina.

 

3