Konflik Kemanusiaan di Sudan Selatan Semakin Buruk

SUDAN SELATAN, 17 September 2021 – Menurut Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNOCHA), sekurang-kurangnya 380,000 penduduk terjejas banjir melibatkan kawasan Jonglei, Unity, Bahr El Ghazal dan Warrap.

Jangkitan wabak demam campak, virus Rubella dan hepatitis E mula menular di kawasan Warrap manakala jumlah jangkitan positif COVID-19 juga dikatakan semakin meningkat.

Operasi pengangkutan dan logistik di sempadan Uganda-Sudan Selatan dihentikan buat sementara waktu berikutan terdapat insiden serangan dan pembunuhan pemandu trak di jalan raya.

Lebih 13,300 penduduk terpaksa melarikan diri ekoran konflik bersenjata yang berlaku di antara South Sudan People’s Defence Forces (SSPDF) dan puak bersenjata tempatan.

Antara keperluan mendesak yang diperlukan penduduk terjejas ialah makanan, tempat perlindungan, barangan bukan makanan (NFI) dan bantuan air, sanitasai dan kebersihan (WASH).

Islamic Relief mempunyai beberapa projek bantuan di Sudan Selatan khususnya di kawasan Alabek, Awul, Akop, Kirik dan Rualbet, utara Tonj melibatkan bantuan makanan serta WASH.