Islamic Relief menyertai panggilan global untuk bertindak sebagai konflik Yemen mencapai 1,000 hari

Organisasi kemanusiaan antarabangsa Islamic Relief telah menambah suara untuk panggilan global mendesak UK, Amerika Syarikat dan Perancis untuk menuntut gencatan senjata segera dan memimpin aksi di Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mendapatkan perjanjian damai baru untuk Yaman.

Rayuan oleh lebih daripada 350 individu dan organisasi berprofil tinggi bertepatan dengan 1,000 hari perang yang telah menjadikan negara termiskin di Timur Tengah menjadi krisis kemanusiaan terbesar di dunia, dengan 22 juta Yemenis memerlukan bantuan kemanusiaan yang mendesak.

Kenyataan itu memberi amaran bahawa Yaman adalah “pada titik tip (dan itu) untuk mengelakkan malapetaka dan kelaparan, Yemen memerlukan gencatan senjata segera; penghujung semua penyumbatan mengenai akses untuk bekalan makanan, bahan api dan bekalan perubatan; dan pelaburan dalam proses perdamaian yang inklusif, di mana kaum wanita, remaja dan masyarakat sivil yang beragam bermakna “.

Hari ini (21 Disember) Islamic Relief juga meminta warga Inggeris bimbang tentang krisis kemanusiaan yang sedang berlangsung di Yaman untuk meminta Ahli Parlimen mereka untuk menimbulkan konflik di Yaman dengan Setiausaha Luar Negeri sebagai masalah segera dan memastikan bahawa UK melakukan segala-galanya dalam kekuasaannya untuk membawa krisis aman damai ini.

Islamic Relief menyeru Kerajaan UK untuk:

  • Meningkatkan usahanya untuk mendapatkan gencatan senjata segera
  • Memastikan orang awam Yaman mempunyai akses kepada bantuan penjimatan hayat dengan menekan semua pihak untuk menjamin akses kemanusiaan, dan menghapuskan sekatan ke atas import makanan, bahan api dan ubat-ubatan; termasuk pembukaan semula lapangan terbang Sana’a
  • Terus bertindak di Majlis Keselamatan PBB untuk mendesak semua pihak untuk konflik itu untuk melibatkan diri dalam proses perdamaian inklusif baru yang dipimpin oleh Yemenis.

Imran Madden, Pengarah Islamic Relief UK berkata:

“Kami menyeru Kerajaan Inggeris untuk bekerja melalui Majlis Keselamatan PBB untuk menghentikan pertempuran di Yaman dan membawa semua pihak ke konflik kembali ke meja perundingan. Berjuta-juta wanita, lelaki dan kanak-kanak berisiko kelaparan – penduduk Yaman tidak sabar lagi.

“Perang ini mempunyai kesan buruk terhadap kehidupan penduduk Yaman. Beribu-ribu orang telah mati akibat keganasan dan berjuta-juta lagi memerlukan bantuan kemanusiaan yang mendesak ketika ekonomi negara runtuh dan infrastrukturnya hancur.

“Sekatan dan peningkatan dalam keganasan baru-baru ini telah membuat keadaan yang lebih teruk lagi – kini terdapat lebih 8 juta penduduk Yemen yang menghadapi risiko kebuluran. Sebagai anggota tetap Majlis Keselamatan PBB, kami menyeru Kerajaan UK untuk memainkan peranannya dalam menyelamatkan nyawa jutaan wanita, lelaki dan kanak-kanak yang terperangkap dalam konflik tanpa kesalahan mereka sendiri.”

TAMAT

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi James Tweed, Penyelaras Media, di 020 7593 3241, atau e-mel james.tweed@islamic-relief.org.uk.

Nota untuk Editor

  • Islamic Relief adalah badan bantuan amal dan pembangunan antarabangsa yang bertujuan untuk meringankan penderitaan orang termiskin di dunia di lebih dari 30 buah negara, terutamanya di Afrika, Asia dan Timur Tengah. Disamping menanggapi bencana dan kecemasan, Islamic Relief menggalakkan pembangunan ekonomi dan sosial yang mampan dengan bekerja dengan masyarakat tempatan – tanpa mengira kaum, agama atau jantina.
  • Islamic Relief adalah salah satu daripada 13 badan amal UK yang membentuk DEC (Jawatankuasa Kecemasan Bencana) – lihat https://www.islamic-relief.org.uk/AboutUs.aspx.
  • Dalam sejarah 33 tahun, Islamic Relief telah membantu lebih daripada 110 juta orang di seluruh dunia.
  • Islamic Relief dinilai pada tahap ke-20 dalam Top 500 Badan Bukan Kerajaan (NGO) di dunia oleh badan pengacara NGO bebas dari Swiss yang menasihatinya – lihat https://www.ngoadvisor.net.

Sumber: Islamic Relief UK