Islamic Relief mencapai 34 tahun menyelamatkan nyawa di sekeliling dunia

Islamic Relief meraikan ulang tahunnya ke-34 minggu lepas pada hari Rabu 17 Januari.

Pertubuhan bantuan kemanusiaan antarabangsa, yang telah menyelamatkan dan mengubah kehidupan lebih daripada 110 juta orang di seluruh dunia, diasaskan pada tahun 1984 oleh Dr Hany El-Banna dan rakan-rakan dari University of Birmingham sebagai tindak balas terhadap kelaparan di Afrika.

Dalam satu tahun sumbangan 20p pertama dari Bassem, anak saudara lelaki berusia sembilan tahun Dr El-Banna, Islamic Relief memulakan projek pertamanya yang menaja ladang ayam di Sudan dan menubuhkan pejabat lapangan pertamanya di Khartoum. Pada tahun yang sama, 1985, pengasasnya mengupah pejabat kecil di Moseley, pinggir bandar di Birmingham Selatan, dan menaikkan lagi £100,000 sebagai tindak balas kepada kebuluran Sudan.

Dalam tempoh lima tahun yang akan datang, Islamic Relief berkembang pesat dan mula bekerja di negara-negara termasuk Mozambique, Iran, Pakistan, Malawi, Iraq dan Afghanistan, di mana ia memberi respons kepada kecemasan dan diedarkan pakaian dan makanan, menawarkan sokongan kesihatan dan memulakan projek jangka panjang kini program Penajaan Anak Orphan Satu-ke-Satu.

Islamic Relief telah memberikan bantuan di tengah-tengah bencana selama 34 tahun di UK dan di seluruh dunia, dari api Grenfell Menara yang tragis di London pada musim panas lalu untuk konflik yang sedang berlangsung di Syria dan Yaman, tsunami Asia 2004, gempa bumi Kashmir 2005 dan banjir 2010 Pakistan (lihat senarai di bawah).

Organisasi kami kini mempunyai lebih dari 100 pejabat di lebih daripada 40 buah negara. Oktober lalu Nepal menjadi negara paling baru untuk mendaftarkan Islamic Relief sebagai Organisasi Bukan Kerajaan Antarabangsa (INGO), dan IR Nepal dalam proses penubuhan sebuah pejabat negara.

Tufail Hussain, Timbalan Pengarah Islamic Relief, berkata:

“Selama 34 tahun, Islamic Relief telah berusaha untuk meringankan penderitaan, kelaparan, kemiskinan dan penyakit di seluruh dunia selaras dengan ajaran Islam kita mengenai nilai setiap kehidupan manusia.

“Kami adalah badan amal komuniti yang dimulakan oleh masyarakat. Kami sangat bergantung pada sokongan masyarakat untuk membolehkan kami terus menyediakan bantuan bencana dan bantuan kecemasan dalam mannerto yang penuh belas kasihan dan bermurah hati siapa saja yang paling memerlukannya, tanpa mengira kaum, agama atau jantina.

“Walau bagaimanapun, kami percaya pelepasan bencana hanya permulaan. Sebagai amal yang dipertanggungjawabkan membantu kita memikirkan apa yang akan memberi impak yang terbaik kepada orang yang kita berkhidmat.

“Inilah sebabnya kami juga menjalankan kerja pembangunan lestari jangka panjang untuk menyediakan makanan, perlindungan, penjagaan kesihatan dan pendidikan. Program Penghidupan Berkekalan kami membantu orang ramai dengan menyokong mereka untuk memulakan perniagaan mereka sendiri sebagai cara untuk mengurangkan kemiskinan dan memperkasakan individu dan masyarakat.

“Matlamat utama kami adalah untuk memberi orang keyakinan untuk mengambil pemilikan dalam pembangunan mereka sendiri dan untuk menjamin masa depan mereka tanpa memerlukan bantuan luaran yang berterusan.

“Kami tidak dapat mencapai apa yang telah kami lakukan selama 34 tahun yang lalu tanpa sokongan berterusan penderma kami dan kami ingin mengucapkan terima kasih atas sokongan kewangan anda yang berterusan.”

BERAKHIR

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi James Tweed, Penyelaras Media, di 020 7593 3219, atau e-mel james.tweed@islamic-relief.org.uk.

 

Nota untuk Editors

  • Islamic Relief adalah bantuan amal dan pembangunan antarabangsa yang bertujuan untuk mengurangkan penderitaan orang termiskin di dunia di lebih daripada 40 buah negara, terutamanya di Afrika, Asia dan Timur Tengah. Serta menanggapi bencana dan kecemasan, kami mempromosikan pembangunan ekonomi dan sosial yang mampan dengan bekerja dengan masyarakat setempat – tanpa mengira kaum, agama atau jantina.
  • Islamic Relief adalah salah satu daripada 13 badan amal UK yang membentuk DEC (Jawatankuasa Kecemasan Bencana) – lihat www.islamic-relief.org.uk/AboutUs.aspx.
  • Dalam sejarah 34 tahun, Islamic Relief telah membantu 110m orang di seluruh dunia.
  • Islamic Relief adalah penandatanganan Tatakelakuan Palang Merah, satu standard antarabangsa untuk bekerja dengan orang yang terkena kecemasan dalam cara yang tidak berat sebelah, dan telah memperoleh status NGO dengan Majlis Ekonomi dan Sosial PBB. Kami telah menandatangani Kerjasama Rangka Kerja dengan Jabatan Bantuan Kemanusiaan Suruhanjaya Eropah, dan perjanjian perkongsian dengan UNHCR yang menegaskan kedua prinsip organisasi memberi bantuan tanpa diskriminasi.

 

Sorotan Islamic Relief merangkumi:

Sepanjang Masa: Islamic Relief bertindak balas terhadap keadaan darurat yang memukul seperti tsunami Asia 2004, gempa bumi Kashmir tahun 2005, banjir Pakistan tahun 2010, kebuluran Somalia 2011 dan konflik Syria yang berterusan

2017: Bencana Menara Grenfell

2013: Lebih daripada 30,000 anak yatim ditaja

2005: Amal Muslim yang pertama untuk menyertai Jawatankuasa Kecemasan Bencana di UK

1999: Menandatangani Tatakelakuan Palang Merah, satu set piawaian antarabangsa untuk bekerja di zon bencana

1996: Bermula kitar semula dan menjual pakaian yang disumbangkan di UK

1994: NGO Islam pertama yang menerima pendanaan Kerajaan UK (£180,000 untuk pusat latihan di Sudan)

1993: The Independent menaikkan £ 37,000 untuk Rayuan Bosnia Islam Relief

1986: Memulakan beberapa program utama yang diteruskan hingga ke hari ini, termasuk tajaan anak yatim dan pengedaran qurbani, bekerja di negara-negara baru seperti Pakistan, Afghanistan dan Malawi

1984: Islamic Relief diasaskan dengan sumbangan 20p pertama

 

Sumber: Islamic Relief UK