International Women’s Day 2024: Siti Fadilah tidak jemu tabur bakti

Dikurniakan kehidupan yang baik dan stabil tidak sekali pun menjadikan wanita ini terus berada di zon selesa, malah kudrat yang ada disalurkan pula kepada mereka yang memerlukan melalui misi kemanusiaan yang disertainya sejak 17 tahun lalu.

Berkesempatan menemui Siti Fadilah Mohd Hood, 41, baru-baru ini menyingkap pembabitan wanita ini dalam bidang kemanusiaan yang begitu dekat di hatinya sejak bergelar pelajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam jurusan Kejuruteraan Bioteknologi.

Menurut Siti Fadilah, pada waktu itu, aktiviti amal dan kemasyarakatan ialah sesuatu yang biasa bagi pelajar-pelajar UIAM tetapi tidak bagi pelajar-pelajar kejuruteraan yang banyak menghabiskan masa di makmal dan bengkel.

Melihat rakan-rakan daripada Fakulti Ekonomi, Sains Kemanusiaan, dan Undang-Undang yang aktif berpersatuan, Siti Fadilah turut berhasrat untuk terlibat dengan aktiviti kesukarelawan satu hari nanti.

“Alhamdulillah, sepanjang belajar di UIAM, saya sempat mengikuti satu aktiviti kesukarelawan bersama orang asli. Sejak itu, saya memasang niat untuk terus melakukan kerja-kerja amal.

“Saya masih ingat, waktu saya hamil anak pertama dan sedang menyiapkan projek tahun akhir di dalam makmal, saya pernah terdetik ‘kalaulah saya boleh bertukar bidang’..,” katanya.

Belajar dalam bidang yang menuntut Siti Fadilah untuk sentiasa fokus dan tekun membuatkan niat menyertai kerja sosial terbatas. Pada masa yang sama membuatkan Siti Fadilah turut meronta-ronta ingin menerokai peluang di mana dia boleh membantu ramai orang. Tidak pernah menyesal dengan jurusan yang diambil, malahan ilmu yang diperolehi dimanfaatkan sebaiknya dalam bidang kemanusiaan.

Mengenai pembabitan Siti Fadilah dalam pertubuhan bukan Kerajaan (NGO) Islamic Relief Malaysia (IR Malaysia), ia bermula pada tahun 2005 dimana dia terlibat sebagai sukarelawan di dalam majlis pelancaran IR Malaysia yang dirasmikan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Selepas tamat belajar, Siti Fadilah memohon kekosongan jawatan di IR Malaysia. Andai takdir sudah tertulis, tiada siapa dapat menghalang. Siti Fadilah diterima bekerja di IR Malaysia pada tahun 2007 dengan jawatan pertama sebagai Fundraising Support Assistant.

Peluang itu membuka ruang seluas-luasnya kepada Siti Fadilah untuk terus bergiat aktif secara langsung dalam kerja-kerja amal dan kebajikan.

Masih segar dalam ingatan Siti Fadilah apabila mendapat tugasan pertama untuk membuka kaunter pameran di sebuah masjid pada waktu solat Jumaat.

Waktu itu, bukan mudah bagi Siti Fadilah untuk berhadapan dengan kelompok orang lelaki apatah lagi waktu itu, masyarakat Malaysia tidak begitu mengenali dan terdedah dengan NGO-NGO kemanusiaan. Jadi, agak sukar untuk Siti Fadilah berikan penerangan dan memperkenalkan IR Malaysia kepada kumpulan sasar. 

Walaupun dipandang serong dan disoal, Siti Fadilah cekalkan hati dan meneruskan aktiviti tersebut kerana Siti Fadilah yakin tentang misinya untuk membantu insan-insan memerlukan di seluruh dunia!

Pengalaman sebegitulah yang membentuk dan menguatkan diri Siti Fadilah sehingga hari ini. Tambahan pula, landskap kemanusiaan telah mula berubah sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Masyarakat mula cakna dan anak-anak muda dilihat aktif melakukan kerja-kerja amal dan kebajikan.

“Tahun 2007-2010, saya banyak melakukan tugasan di dalam Malaysia, sehinggalah pada tahun 2011, saya diberi peluang untuk menghadiri bengkel anak yatim di Indonesia bersama Islamic Relief global.

“Waktu tu, baru saya terbuka minda dan mata hati betapa besarnya Islamic Relief dan gerak kerja yang dijalankan sangat berstruktur, teratur dan terkehadapan. Yang saya paling kagum masa tu, Islamic Relief mempunyai sistem yang dapat menguruskan penajaan ribuan anak yatim daripada 40 rangkaian pejabat Islamic Relief!” katanya.

Bagi Siti Fadilah, bengkel itu benar-benar membuka minda dan memberi kesedaran kepadanya bahawa dia perlu melangkah ke hadapan. NGO yang disertainya bukan NGO biasa tetapi sebuah badan berstruktur yang ditadbir dengan baik di lebih 40 negara.

Sejak itu, Siti Fadilah mula memikirkan cara bagaimana untuk menjadikan IR Malaysia lebih dikenali hingga ke peringkat global. Satu demi satu langkah diambil bagi memastikan impiannya tercapai.

Hari ini, Siti Fadilah yang kini memegang tanggungjawab sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif IR Malaysia bersyukur apabila melihat organisasi itu telah bergerak jauh dalam menghulurkan khidmat bakti membantu golongan rentan di Malaysia dan di luar negara.

Siti Fadilah juga bertuah kerana sepanjang pembabitan dalam dunia kemanusiaan, suami dan ibu bapa menjadi tulang belakang dalam menguruskan lima orang anak dan keluarga ketika komitmen kerja menuntut pengorbanan masa dan tenaganya.

Siti Fadilah aktif turun padang melakukan kerja-kerja pembersihan pasca banjir di Shah Alam

Wanita pencetus perubahan masyarakat dan negara

Bagi menghargai peranan dan pencapaian wanita, baru-baru ini, seluruh dunia telah meraikan golongan wanita daripada seluruh lapisan masyarakat sempena Hari Wanita Antarabangsa yang disambut pada 8 Mac setiap tahun.

Sebagai seorang wanita yang telah lama berkecimpung dalam bidang ini, Siti Fadilah turut berkongsi betapa golongan wanita memainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan masyarakat dan negara.

Selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menekankan aspek gender equality atau kesaksamaan gender dalam salah satu objektifnya, IR Malaysia turut menerapkan agenda ini dalam gerak kerja bantuannya.

“Di Islamic Relief, kesaksamaan yang dibawa ialah dari sudut memberi peluang kepada wanita-wanita untuk mengubah masa depan atau meningkatkan taraf hidup keluarga mereka.

“Kami beri fokus pada wanita samada ibu tunggal atau keluarga yang diketuai oleh wanita dan kebanyakan program yang Islamic Relief jalankan untuk membantu mereka bersifat jangka masa panjang atau kehidupan lestari.

“Keutamaan Islamic Relief ialah untuk membangunkan ekonomi mereka dengan cara memberi latihan, mengasah skil dan kemahiran atau menambah baik perniagaan sedia ada supaya mereka dapat kembangkan lagi pendapatan mereka contohnya dari RM500 ke RM6,000 sebulan.

“Kami juga pernah ada kajian kes seorang penerima manfaat yang dapat menambah pendapatan dari RM1,000 ke RM15,000 sebulan hasil bantuan dan bimbingan yang diberikan,” katanya.

Tambah Siti Fadilah, antara projek-projek IR Malaysia yang dilaksanakan untuk membantu golongan wanita ialah Growth Entrepreneurship Assistance Programme (GRAP), Goft of Hope (GOH), Smart Farming di Sabah dan projek kehidupan mampan di Sarawak.

Selain membantu golongan wanita di dalam Malaysia, IR Malaysia turut meluaskan bantuan di luar negara. Sebagai contoh, IR Malaysia pernah menyalurkan dana ke Bangladesh, bukan sahaja untuk membangunkan ekonomi wanita, bahkan membangunkan kesatuan wanita supaya boleh melindungi sesama mereka jika berlaku apa-apa kes seperti keganasan rumah tangga, perkahwinan kanak-kanak dan lain-lain.

Berkongsi pengalaman ketika menyertai Misi “Caring World” ke Bangladesh Oktober tahun lalu, Siti Fadilah menyifatkan stigma terhadap golongan wanita di Bangladesh masih menebal terutama di kawasan pedalaman.

“Bagi masyarakat di sana, golongan wanita tak perlu belajar tinggi-tinggi. Cukup sekadarnya sahaja dan kemudian perlu berkahwin awal. Stigma ini yang Islamic Relief cuba padamkan.

“Islamic Relief bukan sahaja melatih mereka untuk mencari sumber pendapatan tetapi juga memberi pendidikan kepada mereka tentang hak-hak mereka sebagai wanita.

“Antara model projek yang dijalankan di Bangladesh, kami mengumpulkan 400 orang wanita dari pelbagai kampung. Mereka dibahagikan kepada 25 kumpulan dan setiap kumpulan mempunyai ahli seramai 20-25 orang.

Siti Fadilah (baju biru) bersama ahli kumpulan wanita di Bangladesh.

“Setiap kumpulan ini akan menyertai kelas atau bengkel bagaimana untuk mencari pendapatan, bagaimana untuk bertani, berternak dan bagaimana nak gandakan pendapatan.

“Paling penting, setiap kumpulan ini juga diajar bagaimana untuk bertindak jika mereka mengalami gangguan atau ditindas. Melalui kumpulan ini juga, Islamic Relief mendidik mereka untuk mengejar impian dengan menyambung pelajaran ke peringkat tertinggi.

“Alhamdulillah setakat ini, bantuan yang Islamic Relief sumbangkan, memberi impak dan hasil yang sangat memberangsangkan,” kongsi Siti Fadilah.

Ditanya mengenai diskriminasi terhadap kaum wanita, Siti Fadilah bersyukur kerana sebagai rakyat Malaysia, wanita di sini mendapat peluang yang sama rata untuk berada di dalam posisi strategik dan penting di dalam sesebuah organisasi.

Ia sekaligus dapat mengangkat martabat wanita untuk memimpin, berdaya saing, melangkah ke hadapan dan meraih kejayaan.

Siti Fadilah bersama kakitangan IR Malaysia menzahiran solidariti #InspireInclusion sempena Hari Wanita Antarabangsa 2024.

“Selari dengan tema International Women’s Day (IWD) tahun ini, iaitu Inspire Inclusion atau tema sambutan kebangsaan, ‘Wanita Dijulang Negara Gemilang’, tema ini sendiri mempromosikan betapa budaya inklusiviti itu sangat penting.

“Dalam kalangan wanita sendiri tak boleh ada perbezaan. Perbezaan dari segi kebolehan itu memang berlaku tapi tak boleh dijadikan asbab atau alasan untuk sisihkan atau asingkan seseorang itu jika kita rasa dia tak berkebolehan. Sebaliknya, kita kena beri peluang sama rata kepada semua.

“Jadi, sokongan itu perlu kuat sesama wanita. Sama-sama kita raikan perbezaan dan kita perlu faham, perbezaan itu sebenarnya adalah keistimewaan untuk kita lebih bersatu. Berlainan tak semestinya perlu berlawanan tetapi kena raikan supaya bersatu dan akhirnya kita dapat bersama-sama dengan lebih harmoni dan kejayaan dapat dicapai dengan lebih bermakna.

“Apatah lagi dalam dunia kemanusiaan, kalau tiada inklusiviti, makin ramai orang tersisih, sedangkan kita perlu mengangkat golongan yang memerlukan, yang dipinggirkan dan kita perlu membantu mereka berada bersama-sama dengan kita. Jadi budaya inklusiviti ini adalah sesuatu yang kita perlu amalkan, terapkan, selari juga dengan ajaran Islam yang menekankan aspek adil dan meraikan sesama kita,” kongsi Siti Fadilah.

Selain Indonesia dan Bangladesh, antara pembabitan Siti Fadilah dalam menjalankan misi di luar negara termasuklah di Filipina, Jordan, Malawi, Somalia, Bosnia & Herzegovina, Kosova, Albania, Macedonia, dan Turkiye. Bagi Siti Fadilah, setiap negara ini mempunyai cerita dan cabarannya tersendiri yang meninggalkan kesan mendalam terhadap dirinya.

Melihat dan ‘merasa’ rakan-rakan di pejabat lapangan yang setiap hari sanggup berkorban, berdedikasi dan komited dalam menjalanan amanah membuatkan Siti Fadilah merasa kagum kerana kebanyakan daripada mereka bertugas melebihi waktu pejabat demi memastikan setiap ringgit atau bantuan yang disalurkan untuk sesuatu projek, dilaksanakan dengan sebaiknya.

Siti Fadilah juga pernah menziarahi rakan-rakan di pejabat IR yang lain seperti Sweden, Germany, Netherland, UK dan ibu pejabat sendiri di Birmingham. Banyak ilmu dan pengalaman yang diperoleh ketika berada di negara-negara tersebut.

Perbezaan warna kulit, agama, bangsa dan bahasa bukan menjadi penghalang buat Siti Fadilah tetapi itulah yang menguatkan ikatan mereka sebagai sebuah keluarga. Setiap kali balik ke Malaysia, Siti Fadilah menanam niat untuk membantu lebih ramai lagi insan yang kesusahan di luar sana. Bagi Siti Fadilah, tiada apa yang lebih penting selain dapat manfaatkan kelebihan diri kepada insan lain selari dengan sebuah hadis, “Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi manusia (lain).” (Hadis Riwayat at-Tabrani)