Serangan Baru Tingkatkan Jumlah Pelarian Di Syria

IDLIB, 23 Ogos 2019 – Serangan baru sekali lagi mengancam kehidupan berjuta-juta orang awam yang tinggal di wilayah Idlib dan keadaan semakin huru-hara memandangkan penduduk tiada lagi tempat untuk berlindung.

Hospital Maaret al Numan telah merawat lebih daripada sejuta orang yang telah diserang dalam serangan udara baru-baru ini.

Sekurang-kurangnya 18 orang awam termasuk enam orang kanak-kanak terbunuh dalam serangan udara di kem pelarian di bandar Hass, wilayah Idlib.

Situasi menyebabkan 500,000 orang menjadi pelarian. Dalam jumlah ini, beberapa orang daripadanya telah berpindah beberapa kali. 25,000 anjakan direkodkan dalam tempoh tiga hari lepas. Lebih 500 orang awam meninggal dunia dan mengalami kecederaan sejak April.

Bantuan segera yang diperlukan termasuk makanan, barangan musim sejuk, tempat tinggal, kesihatan, air, kebersihan & sanitasi (WASH) dan pendidikan.

Sehingga kini, IR Syria dengan kerjasama rakan IR lain telah membantu Idlib melalui bantuan khemah, plastik, makanan, roti, tepung gandum dan kesihatan.