Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Tidur berlantaikan tanah, berbantalkan lengan dan berbumbungkan langit

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

“Banjir telah memusnahkan rumah kami. Jadi, kami terpaksa tidur selama seminggu di bawah langit terbuka. Tiada tempat untuk berteduh. Dengan nyamuk yang banyak, kasihan anak-anak saya tidak dapat tidur dengan lena,” kata Ambaarhi, ibu tunggal kepada 3 orang anak.

 

Ambaarhi merupakan salah seorang penduduk kampung Dodo Khan Leghari, Mirpur, Sindh, Pakistan. Kawasan ini antara lokasi yang teruk terjejas banjir.

 

Ambaarhi menyara keluarga dengan memetik kapas di ladang. Dengan gaji harian yang tidak seberapa, dia cekal meneruskan kehidupan yang sukar sejak kehilangan suami 2 tahun lalu.

 

Ketika bah melanda kampungnya, keadaan menjadi sangat huru-hara. Dia dan anak-anaknya terpaksa meredah banjir untuk menyelamatkan diri. Hampir sahaja bah besar itu meragut nyawa mereka empat beranak.

 

“Islamic Relief adalah NGO pertama yang sampai untuk menghulurkan bantuan di kampung kami. Tak tahu apa nasib kami jika tiada yang datang membantu.

 

“Setiap kali mendengar berita tentang bencana banjir, saya mula rasa resah dan cemas,” kata Ambaarhi.

 

Banjir monsun yang melanda Pakistan telah mengakibatkan jutaan penduduk hilang tempat tinggal. Masing-masing terperangkap dalam bah tanpa makanan, air minuman bersih dan keperluan asas lain.

 

Di wilayah Sindh sahaja, 511 orang terkorban, sementara 14 juta penduduk dilaporkan terjejas.