Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Musim sejuk, mimpi ngeri buat pelarian Syria

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

“Hidup kami sangat sukar. Makanan yang kami makan tidak bersih, tandas kotor dan kebanyakan tempat dipenuhi lalat.

“Kami sangat memerlukan bantuan dari sudut perubatan, makanan, pakaian serta air, sanitasi dan kebersihan.

“Kami tinggal di dalam sebuah bangsal. Tiada bumbung yang melindungi kami daripada hujan, panas dan cuaca sejuk. Kami hanya bergelandangan di jalanan.

“Suhu biasa di sini sekitar 35 darjah celcius, tetapi sejak beberapa minggu kebelakangan ini, suhu diramal terus menurun.

“Kami sangat memerlukan khemah bagi mengelakkan anak-anak kami menggigil kesejukan.

“Kanak-kanak di sini kebanyakannya sedang menderita penyakit diarea dan jangkitan bakteria.

“Keempat-empat anak saya juga telah dijangkiti penyakit tersebut.

“Saya rasa bingung memikirkan kemana saya hendak mendapatkan ubat bagi merawat penyakit mereka dan kepada siapa saya boleh meminta tolong,” kata Fatima Ahmed penuh sayu.

Fatima Ahmed, bersama empat orang anaknya terpaksa melarikan diri ke sempadan Turki untuk berlindung dari keganasan yang berlaku di utara Syria. Selain Fatima, terdapat lebih 100 buah keluarga Syria lain turut mendiami kawasan ini untuk menyelamatkan diri.