Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Kisah Anak Yatim Bercita-cita Menjadi Doktor

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

Program Penajaan Al Yateem yang dijalankan Islamic Relief sejak 1986 telah mencipta harapan dan masa depan baharu buat anak-anak yatim di lebih 20 buah negara antaranya Palestin, Bosnia & Herzegovina, Somalia, Yaman dan Indonesia.

Inisiatif ini dijalankan bagi membantu mereka mendapatkan bantuan bekalan makanan, perlindungan, kesihatan, pendidikan juga sokongan moral khususnya bagi anak-anak yang mempunyai sejarah hitam melihat ibu bapa mereka terkorban dalam konflik peperangan atau bencana.

Hadeel, salah seorang anak yatim yang menerima sumbangan daripada Islamic Relief Palestine. Hadeel seorang kanak-kanak yang baik, sangat menghormati orang tua dan disenangi rakan-rakannya. Hadeel juga sangat rajin melakukan kerja-kerja rumah bagi meringankan beban ibunya.

Bapa Hadeel telah meninggal dunia pada tahun 2012. Kini, Hadeel tinggal bersama ibu dan 4 orang adik-beradiknya yang lain di sebuah rumah flat di Gaza, Palestin.

Hadeel bukanlah datang daripada keluarga yang senang, apatah lagi setelah bapanya meninggal dunia. Mereka tidak mempunyai aset pertanian mahupun ternakan untuk dijadikan sumber pendapatan. Walaubagaimanapun, keadaan itu tidak menghalang Hadeel untuk mengejar cita-citanya dan berjaya dalam pelajaran.

“Hadeel belajar di kelas sembilan. Pencapaian pendidikannya sangat bagus. Dia suka belajar, membaca dan suka pergi ke sekolah walaupun dia perlu berjalan kaki selama 30 minit setiap hari.

“Hadeel bercita-cita untuk menjadi seorang doktor apabila dewasa nanti. Guru Hadeel juga memaklumkan bahawa Hadeel seorang murid yang pintar dan mudah menguasai ilmu yang diajarkan khususnya subjek bahasa Inggeris,” kata Mohammed Abu Sal, kakitangan Islamic Relief Palestine.

Hadeel antara ribuan lagi anak-anak yatim di Palestin yang dambakan sokongan dan perhatian daripada masyarakat dunia. Meskipun nilainya mungkin kecil di mata anda, namun sumbangan anda telah memberi makna yang besar buat Hadeel dan rakan-rakannya.

“Jutaan terima kasih kepada semua yang telah menyumbang dan membantu saya sekeluarga. Saya sangat menghargai setiap sumbangan, perhatian dan kasih sayang yang kamu berikan,” kata Hadeel.