Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Islamic Relief Rai Anak-Anak Yatim di Palestin

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

Ke mana perginya sumbangan untuk kempen anak yatim?            

Persoalan kemana perginya sumbangan yang dihulurkan dalam membantu mereka yang memerlukan selalu menjadi tanda tanya biasa yang bermain di fikiran para penyumbang.

Di Islamic Relief, kami sentiasa terbuka dan berbesar hati untuk berkongsi setiap proses gerak kerja dalam menggalas amanah para penyumbang.

Selain bantuan tajaan perseorangan yang merangkumi sektor pendidikan, kesihatan, makanan, perlindungan, barangan bukan makanan dan psikososial, Islamic Relief turut menjalankan aktiviti keraian secara berkumpulan.

Antaranya adalah sambutan Hari Anak Yatim yang dijalankan di Palestin pada tahun 2018 bagi menyantuni lebih 150 kanak-kanak dengan tema “My Day: Happy Day”.

Mereka diraikan dalam satu majlis yang sangat meriah dipenuhi dengan aktiviti permainan, menunggang kuda dan pelbagai acara lain yang sangat menarik termasuk persembahan daripada anak-anak yatim yang hadir.

Setiap kanak-kanak yang disantuni turut menerima hadiah setiap seorang. Senyum tawa dan kebahagiaan jelas terpancar di wajah mereka memandangkan peluang untuk menyertai aktiviti sebegini jarang sekali mereka perolehi.

“Ibu bapa serta penjaga kanak-kanak yang hadir kesemuanya memberi maklum balas positif dan gembira dengan aktiviti yang dijalankan, syukur Alhamdulillah,” kata kakitangan Islamic Relief Palestine.