Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

"Cita-cita saya akhirnya tercapai."

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

Ketika usia Fahmi baru sahaja memasuk 10 tahun, bapanya pergi meninggalkan mereka sekeluarga dan ibunya mengambil alih tugas sebagai ketua keluarga untuk menyara tiga anak-anaknya dengan mengambil upah mengajar.

Dengan sokongan daripada Islamic Relief, Fahmi dapat meneruskan persekolahannya dan memberi semangat buat beliau untuk tekun dalam pembelajaran bagi membanggakan ibu beliau.

Fahmi mengambil bidang penerbangan untuk mencapai cita-citanya sebagai juruterbang. Keputusan akhir peperiksaannya sangat cemerlang dan menerima beberapa penghargaan sepanjang pengajiaannya.

Pada tahun 2019 Fahmi telah memenangi tempat ketiga dalam pertandingan peringkat kebangsaan dalam mereka kapal terbang kecil.

Syarikat aeroangkasa, SkyTech sangat kagum dengan pencapaian akademik beliau dan menawarkan pekerjaan selepas beliau menamatkan pengajiaannya.

Fahmi kini bekerja sebagai juruterbang dron di Sumatra. Ibu beliau sangat berbangga dengan pencapaian beliau dan sentiasa mendoakan kejayaannya.

Fahmi dan ibunya sangat berterima kasih kepada Islamic Relief di atas sokongan yang diberi sejak beliau masih dibangku sekolah lagi.