Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Bantuan Telaga Air di Malawi

Dariku Untukmu...Setitis Harapan

Malawi adalah salah sebuah negara Afrika yang masih mundur. Dianggarkan 16 juta penduduknya menjalankan aktiviti pertanian sebagai punca pendapatan. Kira-kira 66.7% penduduknya hidup dalam keadaan miskin. Bagi kawasan pedalaman khususnya di selatan Malawi, angka kemiskinan meningkat lebih tinggi.

Kebanyakan kawasan perkampungan di negara itu tidak mempunyai akses kepada sumber air bersih. Hal ini menjadikan penduduknya cenderung terdedah kepada penyakit bawaan air. Menurut UNICEF, penyakit bawaan air menjadi antara punca utama yang meragut nyawa kanak-kanak di Malawi.

Kesukaran mendapatkan sumber air khususnya yang bersih menjadi bebanan besar buat golongan wanita dan kanak-kanak. Kaum ibu tidak dapat melakukan aktiviti harian lain seperti memberi perhatian sewajarnya dalam menjaga anak-anak atau pun bekerja di ladang. Manakala kanak-kanak gagal menamatkan persekolahan kerana kebanyakan masa dihabiskan untuk mendapatkan sumber air bagi kegunaan keluarga.

Islamic Relief telah mula menjalankan kerja-kerja kemanusiaan di Malawi sejak tahun 2006. Dalam memastikan penduduk Malawi mendapat peluang menikmati kehidupan yang lebih baik, Islamic Relief telah menyalurkan bantuan di bawah sektor air, sanitasi dan kesihatan (WASH) dengan membina 10 telaga air dilengkapi pam untuk kegunaan 6,705 orang penduduk di Balaka, Malawi pada tahun 2018.

Antara bantuan lain yang turut diberikan ialah latihan mengurus dan mengawalselia telaga air yang telah dibina kepada ahli jawatankuasa yang dilantik khas selain menjalankan kempen penjagaan kebersihan bagi meningkatkan kesedaran mereka terhadap kepentingan menjaga kebersihan dalam kehidupan.

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.