Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Bantuan Kecemasan Lombok 2018

Dariku Untukmu...Selamatkan Mereka!

Tahun 2018 meninggalkan memori tragis kepada penduduk di kepulauan Lombok apabila berlaku 3 siri gempa bumi melanda kawasan itu hingga mengakibatkan 564 orang terkorban dan 149,715 rumah musnah. 

Islamic Relief mula menjalankan kerja-kerja kemanusiaan di Indonesia sejak tahun 2000. Dengan adanya pejabat lapangan ini, ia membolehkan kami menghantar bantuan kecemasan segera ketika Tsunami melanda Acheh pada tahun 2004.

Bagi penduduk terjejas gempa bumi di Lombok, Islamic Relief telah menyalurkan bantuan kecemasan meliputi bekalan makanan dan barangan bukan makanan kepada 504 buah keluarga (2,056 individu) di Kampung Sokong dan Tegalmaja, Daerah Tanjung, Utara Lombok.

Setiap penerima manfaat menerima barang bantuan seperti air mineral, tarpaulin, selimut, biskut, telur, tuala, kit kebersihan dan tong air 40 liter.

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.