Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Projek Pengurangan Kemiskinan Masyarakat Bangladesh

Dariku Untukmu...Langkah Berani

Pirgachha Upazila di bawah daerah Rangpur terletak di utara-barat Bangladesh. Rangpur merupakan salah satu daerah yang merekodkan angka kemiskinan tertinggi di Bangladesh. Terdapat masalah sumber pendapatan yang terhad, kekurangan peluang pekerjaan dan pertanian, kekurangan penglibatan wanita di dalam sektor ekonomi, diskriminasi gaji dan jantina, serta kekurangan kemudahan kewangan mikro.

Di Bangladesh, separuh daripada 160 juta penduduk hidup dalam kemiskinan tegar. Islamic Relief telah memberikan bantuan kecemasan, kewangan mikro, pertanian dan pendidikan kepada sebahagian daripada mereka. Program ini menyasarkan 100 isi rumah yang kurang berkemampuan dan 100 wanita untuk keluar dari belenggu kemiskinan.

Isi rumah disatukan melalui Kumpulan Pemerdayaan Diri (SHG) dan Aktiviti Pemantapan Pendapatan (IGA). Projek ini meyasarkan keluarga yang paling mudah terjejas melalui pendekatan yang pelbagai seperti menggerakkan kemahiran konvensional, pengetahuan, motivasi dan kemudahan akses kepada perkhidmatan kewangan fleksibel dan tanpa faedah kepada masyarakat.

Projek ini telah mewujudkan sumber pendapatan yang mampan, peluang ekonomi, pemakanan sihat dan bernutrisi, pemerkasaan wanita dan berhasil mengurangkan diskriminasi jantina. Penerima manfaat lebih mengetahui tentang hak mereka serta yakin dalam membuat keputusan. Orang Kelainan Upaya Antarabangsa telah menyediakan sokongan teknikal dengan latihan khusus dan alat bantuan yang sesuai untuk keluarga dan penerima manfaat Projek Pengurangan Kemiskinan dari Masyarakat untuk Masyarakat (CLAP) yang mempunyai kelainan upaya. Isi rumah yang disasarkan mampu meningkatkan motivasi, pengetahuan dan kemahiran (pendapatan isi rumah dan aset akan meningkat sebanyak 50% pada akhir tempoh projek).

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.