Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Kejayaan projek air untuk penduduk terjejas gempa bumi di Sulawesi Barat hasil sumbangan RAKYAT MALAYSIA

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

“Dahulu, kami menghadapi kesukaran untuk mendapatkan air. Kami perlu berjalan kaki, menyeberangi sungai, beratur dan menunggu lama kerana sumber air yang mengalir dari sungai tersebut sangat perlahan. Kami perlu menunggu hingga 10 minit untuk memenuhkan bekas air bersaiz 5 liter, bayangkan jika setiap orang membawa lebih dari satu bekas, ia memang mengambil masa yang sangat lama."

Hasmirah, penduduk terjejas gempa di Sulawesi, Indonesia.

Bencana gempa bumi yang melanda kawasan Mamuju dan Majene, Sulawesi Barat, Indonesia pada bulan Januari 2021 telah merosakkan pelbagai kemudahan termasuk perkhimatan bekalan air bersih.

Kesannya, penduduk di Sulawesi Barat berdepan masalah kehilangan sumber air rentetan daripada saluran paip dan empangan pecah.

Berkat sumbangan rakyat Malaysia yang pemurah, Islamic Relief telah menjalankan projek pasca bencana di bawah sektor kecemasan dengan membekalkan sumber air bersih kepada penduduk yang terjejas.

Manfaat projek air hasil SUMBANGAN RAKYAT MALAYSIA:

Terima kasih kepada anda semua yang membantu menjayakan projek air di Sulawesi menerusi sumbangan ke tabung Dana Wakaf Sistem Air (DWAS). Semoga Allah mengurniakan ganjaran pahala seperti air zam zam yang tidak pernah putus mengalir buat semua yang berhati mulia.