Hanya Makan Biskut Seminggu, Irma Hasmie Sebak Dengan Kesusahan Insan Lain

Seminggu Hanya Makan Biskut Sahaja, Irma Hasmie Sebak Dengan Kesusahan Insan Lain

Selari dengan Matlamat Pembangunan Mampan yang kedua iaitu Kelaparan Sifar atau Zero Hunger, Islamic Relief Malaysia (IR Malaysia) meneruskan bantuan kemanusiaan kepada golongan rentan melalui agihan pek makanan, sempena menyambut kedatangan bulan Ramadan.

Baru-baru ini, Ikon Kemanusiaan IR Malaysia, Irma Hasmie Ibrahim berkesempatan mengikuti pasukan IR Malaysia untuk menyampaikan bantuan pek makanan kepada beberapa buah keluarga di Klang, Selangor.

Menyelami perasaan Irma yang juga ibu kepada dua orang cahaya mata, peluang dapat menyantuni masyarakat tidak akan disia-siakannya untuk menyelami dan mendalami cabaran serta liku-liku hidup yang dijalani oleh insan lain.

“Ketika saya mengikuti Islamic Relief dalam sesi agihan pek makanan Rezeki Ramadan di Klang Khamis lalu, terasa sebak pula mendengar cerita penerima bantuan yang terpaksa memberi anak-anaknya makan biskut sahaja selama seminggu kerana kesempitan hidup.

“Bayinya yang berusia dua bulan pula terpaksa minum susu pekat manis agar kelihatan seperti susu walaupun hanya sekadarnya sahaja,” cerita Irma Hasmie.

Rezeki Daripada Allah

Ketika ditanya mengenai penglibatannya bersama IR Malaysia, Irma menzahirkan rasa syukur kepada Allah kerana diberi peluang untuk terlibat dalam kerja-kerja kemanusiaan.

Tahun ini merupakan tahun ke-13 Irma terlibat dalam kerja-kerja kebajikan bersama IR Malaysia. Segalanya bermula ketika dia aktif mengacarakan program bual bicara pagi di sebuah stesen televisyen tanah air.

Menurut Irma, banyak yang dia belajar daripada pengalaman menyantuni golongan memerlukan khususnya wanita dan kanak-kanak, baik di dalam mahupun di luar negara.

“Sebelum ini, saya tak tahu pun apa itu kemanusiaan. Islamic Relief Malaysia adalah NGO pertama yang memperkenalkan saya dengan dunia kesukarelawanan ini.

“Saya selalu berdoa semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik buat saya, agar saya dapat membantu dan memberi lebih banyak lagi manfaat kepada orang lain.

“Saya tak sempurna, saya pun banyak salah, banyak dosa. Jadi, saya harap Allah dapat terima usaha-usaha yang saya lakukan ke arah kebaikan ini,” kata Irma Hasmie.

Tambah Irma, di luar sana terlalu ramai yang memerlukan bantuan. Kita tidak akan mampu untuk lakukan semuanya sendiri. Kita mesti bersatu dan bersama-sama membantu mereka.

Desakan Hidup dan Kemiskinan: Anak-anak Tersepit Dalam Bayangan Kesusahan

Sempena kehadiran bulan Ramadan yang bakal menjelang tidak lama lagi, Irma ingin mengajak orang ramai untuk sama-sama membantu dan berkongsi rezeki khususnya kepada penduduk di Gaza, Palestin dan negara konflik lain seperti Syria dan Yaman menerusi bantuan pek makanan Rezeki Ramadan anjuran IR Malaysia.

“Mungkin bagi kita, satu pek makanan itu tiada apa-apa, tetapi bagi mereka yang sedang diuji, bantuan ini cukup bermakna.

“Teringat luahan ibu tunggal pelarian Syria yang saya temui di Gaziantep, sempadan Turkiye tahun 2020 dahulu, dalam keadaan terdesak anak-anak terpaksa tidur dengan perut yang kosong seharian. Jika ada sedikit makanan, terpaksa dicatu untuk disuap seorang sedikit. Biasanya, si ibu akan mengalah dan hanya menjamah sesuap dua sahaja,” kongsi Irma.

Pengalaman melihat sendiri kesusahan insan lain di beberapa buah negara termasuk Malaysia, Filipina, Turkiye dan Bangladesh membuatkan Irma tekad untuk membantu seramai mungkin bagi menjalani bulan Ramadan ini dengan sempurna.

Rezeki Ramadan

Bagi memastikan kejayaan misi bantuan, IR Malaysia telah melancarkan kempen Rezeki Ramadan dengan slogan #gandakanpahala pada 12 Januari lalu bertujuan untuk mengumpul dana sebanyak RM2.25 juta bagi pelaksanaan agihan pek makanan di 10 buah negara termasuk Malaysia.

Terdapat dua pakej yang ditawarkan iaitu Pek Makanan RM250 dan Pek Makanan RM350. Selain itu, orang ramai juga membuat sumbangan sedekah Ramadan serendah RM10.

Ketua Pegawai Eksekutif IR Malaysia, Mohd Shukor Tahir berkata, secara global, Islamic Relief telah melaksanakan program bantuan Ramadan ini selama hampir empat dekad.

“Setiap tahun menjelang bulan Ramadan, semua pejabat lapangan Islamic Relief di seluruh dunia akan membuat agihan bantuan kepada keluarga-keluarga yang memerlukan.

“Tujuan program ini diadakan adalah untuk meringankan beban mereka dalam menyediakan juadah berbuka dan bersahur ketika bulan Ramadan.

“Selama bertahun-tahun program ini dijalankan, kami dapati bahawa masih ada keluarga yang terpaksa mengikat perut dan menahan keinginan untuk mencuba pelbagai jenis makanan sewaktu berbuka dan bersahur hanya kerana mereka tidak cukup wang untuk membeli,” katanya.

Tambah Mohd Shukor, setiap pek makanan Ramadan yang diagihkan, dilengkapi dengan makanan asas atau makanan ruji penerima bantuan mengikut negara masing-masing seperti beras, tepung, jagung, pasta, bijirin, kekacang, daging dalam tin, minyak masak, gula, teh dan kurma.

Selain agihan pek makanan, IR Malaysia turut menggunakan kaedah baucar tunai terutama untuk kawasan-kawasan yang mempunyai kemudahan pasar raya yang mudah diakses.

Tahun ini, IR Malaysia bakal mengagihkan pek makanan atau baucar tunai kepada 6,051 keluarga di Malaysia dan 1,300 keluarga di sembilan negara lain; Palestin (Gaza), Syria, Yaman, Lubnan, Afghanistan, Somalia, Indonesia, Bangladesh dan Filipina.

“Kami amat berbesar hati untuk menerima sumbangan pakej Rezeki Ramadan daripada orang ramai dan kepada yang berminat, boleh menghubungi pejabat IR Malaysia di 03-8926 3434 atau melayari www.islamic-relief.org.my untuk mendapatkan maklumat lanjut,” katanya.